Annons

Muterat virus får Finland att hålla andan

Finland har klarat pandemin bättre än stora delar av Europa. Men virusmutationer har fått spridningen att öka, skärpta restriktioner väntar och kommunalvalen skjuts upp.
Finland • Publicerad 7 mars 2021
Teststation på Helsingfors flygplats Vanda. Arkivbild.Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva/AP/TT
Munskydd bland marknadsbesökare i Helsingfors i november.Foto: Markku Ulander/AP/TT
Roosa Järvinen.Foto: Privat/TT

Sveriges östra grannland är bland de länder i Europa som har klarat sig bäst under pandemin. Totalt har färre än tusen dödsfall rapporterats – men nu stiger siffrorna snabbt.

Finland upplevde en uppgång av virusfall våren 2020, en mindre topp under hösten och nu ökar fallen igen. Och det är den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien som främst tycks driva den negativa utvecklingen – i synnerhet i Helsingforsområdet där den sprider sig som en löpeld.

"Alarmerande"

Annons

Enligt Institutet för hälsa och välfärd, Finlands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, har strax över 1 300 fall som gäller virusvarianter upptäckts i landet.

– Smittan har ökat i och med mutationerna och det är på väg åt ett alarmerande håll. Skärpta restriktioner kan vara på sin plats under en tid, säger Peter Nieminen, överläkare på Vasa centralsjukhus, som har följt utvecklingen sedan pandemins start.

Och Nieminen är inte ensam om att tycka det.

I fredags lämnade Finlands regering ett förslag till riksdagen om att aktivera delar av beredskapslagen, vilket skulle ge den kraftfullare verktyg att införa smittskyddsåtgärder och restriktioner.

Dagen därpå beslutade åtta av riksdagens nio partier att kommunalvalen ska flyttas fram till den 13 juni på grund av ökad virusspridningen. Endast Sannfinländarna röstade emot. Valen skulle ha hållits den 18 april.

Från och med måndag kommer gym, idrottshallar och liknande att hålla stängt under tre veckor i de värst virusdrabbade områdena i Finland. Det kan också bli aktuellt att stänga restauranger i hela landet men i den frågan ligger politikerna något efter tidtabell.

Mutationer pekas ut

Enligt Nieminen finns fog till oro – incidensen, det vill säga smittotalet per 100 000 invånare, har sedan årsskiftet legat över 100 i Finland. Och talet har ökat i 16 av landets sjukvårdsdistrikt den senaste tiden.

Nieminen tror dock inte att den senaste tidens ökning beror på att finländarna har tröttnat på att följa restriktioner och börjat slarva.

– Det är klart att det kan finnas de som har tröttnat. Men jag tror att det är mutationer som driver det eftersom flera nya restriktioner har införts och det borde ha haft en effekt vid det här laget om det hade varit som i fjol, säger han.

– Man befarar ju att den här varianten är mer smittsam och det tycks vara det som driver smittspridningen i huvudstadsområdet nu.

"Vissa har ledsnat"

Annons

Den 31-åriga Helsingforsbon Roosa Järvinen har trots pandemin en aktiv tillvaro med flera fritidsaktiviteter, dock de flesta utomhus på grund av smittorisken. Både längdskidor och utomhusbad har varit stående inslag under vintern. Hon hoppas att eventuella framtida restriktioner inte kommer att bli allt för strikta.

– Jag hoppas att de inte kommer att införa restriktioner som hindrar folk från att lämna sina hem, men jag har förståelse för om de gör det, säger hon till TT.

TT: Hur pratar människor omkring dig om att följa restriktioner? Har folk tröttnat?

– Det varierar skulle jag säga. Vissa har ledsnat lite och jag kan förstå det eftersom det har varit så här länge nu, säger hon.

– Några av mina vänner träffar folk som vanligt medan andra håller sig nästan helt isolerade inom hushållet. Det beror lite på vilka möjligheter de har, om de bor ensamma, om de bor i stan och om de kan jobba hemifrån.

TT: Hur känner du för egen del?

– Själv känner jag mig lugn, jag har ett starkt psyke och en stark kropp och jag kommer klara av vad som än kommer härnäst.

Fakta: Coronaviruset i Finland

Trots att landet just nu ser en ökning av smitta så är virustalen i Finland fortfarande bland de lägsta i Europa.

Strax över 60 000 fall av covid-19 har registrerats, med färre än 800 döda.

Första veckan i mars vårdades över 250 personer på sjukhus för covid-19 i Finland, ett 30-tal av dem intensivvårdades

I Finland har över 400 000 personer fått en första dos covidvaccin. Över 80 000 personer har fått den andra dosen.

Källa: Institutet för hälsa och välfärd

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons