Annons

Musikarkiv förlorades i brand för tio år sedan

Inspelningar av många av världens största artister ska ha gått förlorade i en brand 2008, något som uppmärksammas först nu. Bland artisterna finns Nirvana, Elton John, Aretha Franklin, Eminem och förmodligen tusentals andra, skriver .
Musik • Publicerad 12 juni 2019
Flygfoto från branden som rasade på Universal Studios 2008. Arkivbild.Foto: Kevork Djansezian/AP/TT

Det var som i ett reportage undersökte den stora branden på Universal Studios i Hollywood för elva år sedan och kom över konfidentiella dokument som visade att omkring 500 000 låtar hade gått förlorade. Tidigare har det rapporterats att ett stort antal filmer förstördes, men att även ljudinspelningar förvarats i byggnaden har inte varit känt. Universal förnekar nu att förlusten av inspelningarna skulle ha speciellt stor betydelse för musikindustrin.

"Incidenten påverkar inte tillgängligheten för redan utgiven musik, inte heller påverkar det artisternas utbetalningar", skriver Universal Music Group i ett uttalande. Bolaget anklagar dessutom New York Times för att ha missförstått vidden av skadorna och därmed vilseleda allmänheten.

Annons

Inspelningarna var masterkopior, vilket innebär att det är de studioinspelningar som sedan kopieras till cd, vinyl och digitala kopior. Nu när originalexemplaret av ett visst album är förlorat får branschen i stället förlita sig på kopior av detsamma.

Vid tiden för branden rapporterade medier att mellan 40 000- och 50 000 videor och filmrullar ska ha skadats i branden, men att det fanns kopior på annat håll. Branden startade efter att taket på en av byggnaderna på Universal Studios underhållits och arbetare använt blåslampa. Efter avslutat arbete var taket fortfarande varmt och en brand startade, som spreds till byggnaden där filmer och ljudupptagningar förvarades.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons