Annons

Mugabes släkt kräver begravning i hembyn

Zimbabwe • Publicerad 12 september 2019
Oppositionsledaren Nelson Chamisa, till vänster, kondolerar Robert Mugabes änka Grace framför den avlidne expresidentens kista i hans residens i Harare på torsdagen.
Oppositionsledaren Nelson Chamisa, till vänster, kondolerar Robert Mugabes änka Grace framför den avlidne expresidentens kista i hans residens i Harare på torsdagen.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Zimbabwes avlidne expresident Robert Mugabe kommer att begravas i sin födelseort Kutama, nordväst om huvudstaden Harare, under nästa vecka. Åtminstone om hans släktingar får bestämma.

– Hans kropp kommer att ligga på lit de parade i Kutama på söndag kväll, följt av en privat begravning på antingen måndag eller tisdag, säger Mugabes brorson Leo Mugabe.

Annons

– Inget National Heroes Acre, tillägger han, med syfte på det monument i Harare där landets regering vill begrava expresidenten.

Den auktoritäre Mugabe, som tvingades från makten i en militärkupp 2017, avled i förra veckan 95 år gammal. Hans kropp flögs i onsdags tillbaka från Singapore där han vårdades före sin död.

President Emmerson Mnangagwa har utropat Mugabe till nationell hjälte och därmed antytt att han bör begravas vid National Heroes Acre.

En del av Mugabes efterlevande har fortfarande ett horn i sidan till Mnangagwa för den roll de anser att han spelade då Mugabe tvingades från makten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons