Annons

M: S helt ointressanta i valet

De båda toppkandidaterna inför EU-valet, Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke och Moderaternas Tomas Tobé , ska mötas i tre debatter inför EU-valet.
Politik • Publicerad 9 maj 2019
Moderaternas Tomas Tobé (M). Arkivbild.
Moderaternas Tomas Tobé (M). Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraternas andra namn på EU-listan, Johan Danielsson (S), skrattar åt påståendet.

– Det känns som en desperat kommentar, det märks att Moderaterna är i kris. Vi har ju bjudit in honom och försökt få till debatter om de viktiga frågorna; högerextremismen, ordning och reda på arbetsmarknaden och den osunda konkurrensen som breder ut sig, men de debatterna har Tobé vägrat att ta, säger Danielsson till TT.

Olika frågor

Annons

Enligt Tomas Tobé är det en mycket tydligare skillnad mellan M och MP i valet. De båda partierna ser gemensamma problem men har helt olika svar på dem, anser han.

– Det handlar om att öka tryggheten genom att stoppa den fria rörligheten för kriminella, hur vi ska få en ordnad invandringspolitik som är långsiktigt hållbar och om en klimatpolitik som inte bara är symbolpolitik utan ger mer förnybart och mer kärnkraft, säger Tobé.

Alice Bah Kuhnke nämner däremot andra frågor som är viktiga i valet.

Öka engagemanget

– Valet kommer att avgöra EU:s framtid. Vi ser hur grundläggande demokratiska principer ifrågasätts och mänskliga rättigheter undermineras i EU. Och vi ser hur konservativa krafter krokar arm med populism, säger hon och lyfter särskilt kvinnors rätt till sina kroppar och hbtq-frågor vid sidan av klimatfrågan.

De båda ska mötas på följande platser och dagar i landet: Uppsala 12 maj, Linköping 19 maj samt Stockholm 25 maj.

– De här debatterna kommer vi föra på gator och torg för att skapa så mycket engagemang som möjligt inför valet, säger Tobé på pressträffen.

Moderaterna har valt ämnet brottsbekämpning och Miljöpartiet klimatfrågan som ämnena för debatterna.

Owe Nilsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons