Annons

MP-förslag: Ge polska kvinnor abortsubvention

Politik • Publicerad 13 november 2020
En demonstration utanför Polens ambassaden i Stockholm mot landets skärpning av abortlagar. Arkivbild.
En demonstration utanför Polens ambassaden i Stockholm mot landets skärpning av abortlagar. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Polska kvinnor borde erbjudas subventionerade aborter i Sverige, anser Miljöpartiet i Skåne. Mätta Ivarsson, partiets gruppledare i Region Skåne, anser att de skärpningar av abortlagstiftningen som är på gång i Polen innebär att kvinnors rättigheter monteras ner och påminner om att svenska kvinnor på 60-talet åkte till Polen för att genomgå abort.

– Vi tycker att det är dags att betala tillbaka, säger hon till P4 Malmöhus.

Annons

Redan i dag är det möjligt för polska kvinnor att få abort utförd inom svensk sjukvård, men då måste de betala självkostnadspris. Miljöpartiet i Skåne anser att de bara ska behöva betala vanlig patientavgift.

– Vi föreslår att en dialog inleds med regeringen om på vilket sätt det här skulle kunna lösas. Det skulle behöva finansieras statligt, till att börja med.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons