Annons

Motvind för småföretagare

Ekonomi • Publicerad 7 juni 2023
Tuffa tider för småföretag. Arkivbild
Tuffa tider för småföretag. ArkivbildFoto: Joachim Nywall/TT

Konjunkturen för landets småföretagare bromsar in tydligt, visar Småföretagarbarometern från Företagarna, Swedbank och Sparbankernas riksförbund.

Sammantaget föll konjunkturindikatorn till den lägsta nivån sedan pandemin.

Annons

"Samtliga delar i indikatorn blev klart svagare med de största avvikelserna för småföretagens uppfattning om sysselsättning och orderingång", skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Men det är stora skillnader mellan olika län.

"Norrbotten toppar listan över Sveriges län med den starkaste småföretagskonjunkturen. Även Uppsala och Västerbotten står sig starkt. De län där småföretagarna är mest pessimistiska om det aktuella konjunkturläget är Gotland och Västernorrland, Kronoberg och Södermanland", skriver Swedbank.

Län med få exportföretag pressas av höga kostnader, stigande räntor och en svagare krona, enligt Swedbank-ekonomen Jörgen Kennemar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons