Annons

Motigt för KD i opinionen

Politik • Publicerad 26 september 2023
Ebba Busch, partiledare för KD och energi- och näringsminister. Arkivbild.
Ebba Busch, partiledare för KD och energi- och näringsminister. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Kristdemokraterna är ensamt parti under riksdagsspärren med 3 procent av väljarstödet, visar DN/Ipsos senaste mätning. Det är partiets sämsta notering hos Ipsos på över fem år.

Skattningen kan jämföras med 5,3 procent i valet förra året. KD har framför allt tappat till Moderaterna, men också till Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

Annons

– Som regeringsparti har Kristdemokraterna inte samma kommunikativa frihet som i opposition. Nu krävs det leverans, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

SD går det bättre för – partiet ökar till 20 procent från 18 procent i augustimätningen. Väljarna kommer i första hand från M, som faller till 17 procent.

I övrigt är förändringarna små.

Regeringspartierna M, KD och L samlar tillsammans med SD totalt 44 procent av väljarstödet. Oppositionen – S, V, MP och C – får 54 procent.

Fakta: Väljaropinion

DN/Ipsos septembermätning (förändring i parentes):

Vänsterpartiet 8 (7)

Socialdemokraterna 36 (36)

Miljöpartiet 5 (5)

Centerpartiet 5 (6)

Liberalerna 4 (3)

Moderaterna 17 (19)

Kristdemokraterna 3 (4)

Sverigedemokraterna 20 (18)

Mätningen bygger på 1 648 intervjuer gjorda 12–24 september.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons