Annons

Mötesfri midsommar när Sverige styr i EU

En dryg miljard går notan på när Sverige laddar för sitt tredje ordförandeskap i EU:s ministerråd.
EU-kommissionen ska tas till Kiruna – och midsommarhelgen blir äntligen mötesfri.
EU • Publicerad 1 juni 2022
EU-minister Hans Dahlgren (S) laddar för Sveriges ordförandeskap i EU under våren 2023. Arkivfoto.
EU-minister Hans Dahlgren (S) laddar för Sveriges ordförandeskap i EU under våren 2023. Arkivfoto.Foto: Olivier Matthys/AP/TT
När Sverige senast var ordförandeland i EU hösten 2009 var Fredrik Reinfeldt statsminister, polske Jerzy Buzek var talman i EU-parlamentet medan portugisen José Manuel Barroso var ordförande i EU-kommissionen. Arkivfoto.
När Sverige senast var ordförandeland i EU hösten 2009 var Fredrik Reinfeldt statsminister, polske Jerzy Buzek var talman i EU-parlamentet medan portugisen José Manuel Barroso var ordförande i EU-kommissionen. Arkivfoto.Foto: Maja Suslin/TT
Sveriges första ordförandeskap i EU minns många för de kravaller som utbröt vid EU-toppmötet i Göteborg i juni 2001. Nuförtiden hålls dock ytterst sällan några toppmöten i EU:s ordförandeländer. Arkivfoto.
Sveriges första ordförandeskap i EU minns många för de kravaller som utbröt vid EU-toppmötet i Göteborg i juni 2001. Nuförtiden hålls dock ytterst sällan några toppmöten i EU:s ordförandeländer. Arkivfoto.Foto: Anders Wiklund/TT

Våren 2023 ska Sverige stå i EU:s centrum, som ordförandeland i EU:s ministerråd. Med bara ett halvår kvar är planeringen naturligt nog i full gång.

När EU-minister Hans Dahlgren (S) under onsdagen informerar riksdagen om läget berättar han bland annat om de fem huvudpunkter – däribland säkerhet, klimat och brottsbekämpning – som regeringen har tänkt sig ska dominera under ordförandeskapet.

Annons

Att brottsligheten får vara med har mest att göra med våld och skjutningar i Sverige.

– Det ligger i Sveriges intresse att vi gör mer inom Europa för att hejda den organiserade brottsligheten, får slut på flödena av vapen till Sverige och andra länder och får slut på droghandeln på det sätt som den i dag finansierar mycket av den här brottsligheten. Men det är inte bara ett svenskt intresse, anser Dahlgren, som bland annat hoppas på bättre samarbete och informationsutbyte mellan polis och domstolar i EU-länderna.

Oklart med valet

EU-ministern är samtidigt fullt medveten om att hela planeringen kan behöva ändras beroende på världsläget. Coronapandemin och kriget i Ukraina har fått de senaste årens ordförandeländer att kasta om i schemat i sista stund.

För svensk del finns också en helt annan oklarhet: riksdagsvalet i september.

Fast det tror inte Dahlgren ska spela så stor roll, rent sak- och planeringsmässigt.

– Jag tror att det kommer att finnas en bred uppslutning i Sveriges riksdag kring just de här områdena. Sedan får naturligtvis den regering som sitter i december fatta sitt beslut om det slutliga ordförandeskapsprogrammet, säger Dahlgren.

Vinter i Kiruna

Några EU-toppmöten i Sverige är inte inplanerade under ordförandeskapshalvåret. Däremot blir det i sedvanlig stil en massa ministermöten – dock inte på midsommarafton, som för en gångs skull blir helt mötesfri i EU-sammanhang.

Allt inleds i januari då hela EU-kommissionen fraktas upp till Kiruna.

– Vi kommer att försöka visa upp det som är det nya i den svenska näringspolitiken, att satsa på den gröna omställningen, inte minst i den nyindustrialisering som pågår uppe i norr, berättar Dahlgren.

Budgetmässigt kostar ordförandeskapet 1,25 miljarder svenska kronor. Pengarna går främst till mer personal på Sveriges EU-kontor i Bryssel och på regeringskansliet. Några fina gåvor till allehanda gäster är inte prioriterat.

Annons

– Presenter är kanske inte det som är det viktigaste med ett ordförandeskap. Det viktiga är att man får föra EU:s dagordning framåt och nå resultat i de frågor som är betydelsefulla för medborgarna runt om i Europa, säger Hans Dahlgren.

Fakta: Ordförandeskap i EU

EU:s ordförandeland har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Belgiens förre premiärminister Charles Michel.

Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Så här ser listan ut under de närmaste åren:

2022: Frankrike (vår), Tjeckien (höst)

2023: Sverige (vår), Spanien (höst)

2024: Belgien (vår), Ungern (höst)

2025: Polen (vår), Danmark (höst)

2026: Cypern (vår), Irland (höst)

Fakta: Ordförandeskap i EU

Regeringen planerar att låta fem huvudfrågor stå i centrum under Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd våren 2023:

* säkerhet och EU:s röst i världen

* kampen mot organiserad brottslighet och internationell terrorism

* kampen mot klimatförändringarna

* bättre konkurrenskraft och digitalisering

* grundläggande värderingar och rättsstatsprinciper

Under ordförandeskapet hålls ett stort antal informella ministermöten i Sverige, samtliga på en konferensanläggning vid Arlanda. Samtidigt kommer en rad tjänstemannamöten att hållas på olika platser runt om i Sverige.

Sverige har tidigare varit ordförandeland i ministerrådet under våren 2001 samt hösten 2009.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons