Annons

IS-resenär dömd för mord i Vivalla

Två män döms för mord efter en hänsynslös misshandel i samband med en uppgörelse mellan två grupper i Örebrostadsdelen Vivalla i somras, där ytterligare en man sköts till döds.
Doku och Expressen har avslöjat en av de dömda som IS-återvändare.
Brott • Publicerad 2 maj 2019
En blodig uppgörelse i Vivalla slutade med två mord. Arkivbild.
En blodig uppgörelse i Vivalla slutade med två mord. Arkivbild.Foto: PAVEL KOUBEK/TT

I brist på bevis har tingsrätten inte kunnat döma den man som åtalades för dödsskjutningen.

– I det här fallet finns det utrymme för tvivel, säger rättens ordförande Anders Domert.

Annons

I juli 2018 dödades två yngre män i Vivalla och enligt åklagaren Krister Petersson började uppgörelsen när två män kom till stadsdelen på moped för att konfrontera en tredje man. Han svarade med att avlossa 14 skott med ett automatvapen och flydde sedan därifrån. En av männen på moped hann upp honom och sköt honom till döds med en pistol.

Hämnden kom omedelbart. Den andre mannen på moped försökte fly men överfölls av flera män. Han avled efter en hänsynslös misshandel.

Högg med sax

De åtalade männen slog offret upprepade gånger med en motorcykelhjälm och högg honom i ansiktet med vad som i åtalet beskrivs som ett saxliknande föremål.

Den så kallade IS-resenären, en man i 30-årsåldern, och en jämnårig man döms för den dödliga misshandeln. Straffen blir fängelse i 15 år och 10 månader respektive 13 år och 10 månader med brottsrubriceringen mord. Enligt en granskning som Doku och Expressen har gjort har mannen varit i Syrien där han anslutit sig till terrorgruppen IS, men senare återvänt till Sverige för att få vård.

– Det är ett mycket allvarligt mord och straffet har blivit strängare än vid ett mord av normalgraden, säger Anders Domert på en pressträff.

Mannens advokat Johan Eriksson säger att hans klient tar ansvar för att ha misshandlat offret, men att mannen anser att det våld som han utövade inte var dödligt.

– För att man ska kunna komma fram till den här domen så måste man anse att han har deltagit i det här tillsammans med de andra och det hävdar han att han inte har. I det här målet finns det film och där kan man se att min klient agerar, men man kan också se att han inte deltar i delar av händelseförloppet, säger Johan Eriksson.

Bara 15 år

Två yngre män som deltog i misshandeln döms för synnerligen grov misshandel respektive grovt vållande till annans död. För den ena mannen blir straffet långt, 5 år och 10 månader i fängelse. Den andre var bara 15 år gammal när brottet begicks. Han döms därför till 11 månaders sluten ungdomsvård.

Enligt tingsrätten ska de inte dömas för mord då det inte är bevisat att de hade för avsikt att döda mannen som de misshandlade.

Utredningen inleddes i juli förra året och drog ut på tiden eftersom en av de misstänkta försökte gömma sig utomlands.

Daniel Martinsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons