Annons

Mördades mitt i centrum – fyra inför rätta

Fyra unga män, tre av dem 18 år och en 21, misstänks för mordet på en 30-årig man i Husby förra året. På måndagen inleddes rättegången i tingsrätten.
Bland annat visades den övervakningsfilm som fångade hela mordförloppet – men det skedde bakom stängda dörrar.
Brott • Publicerad 7 februari 2022
På måndagen inleddes rättegången mot de fyra unga män som åtalats för inblandning i mordet på en 30-årig man i Husby förra året.Foto: Johan Hallnäs/TT

Sal 1 i Solna tingsrätt var fylld till brädden när rättegången mot de fyra inleddes på måndagen. På de 25 åhörarplatserna trängdes anhöriga och medier som hade företräde till salen. Utanför väntade några killar som inte fick plats. De var barndomsvänner till de tilltalade, en killes halvbror var en av de misstänkta.

För dem, precis som för andra som inte får plats, var det svårt att förstå varför de inte fick följa förhandlingen. Men det blev inget bråk om det. Alla gjorde som vakterna sade och väntade utanför i hopp om att kanske kunna få plats i salen senare under dagen.

Agerat tillsammans

Annons

Inne i salen satt de fyra åtalade männen bredvid sina advokater. En av dem hade på sig häktets gröna tröja, de andra hade privata kläder.

Tre av de misstänkta förnekade brott helt och hållet. Den fjärde medgav att han befann sig i Husby centrum vid mordkvällen – men han har inte, som åklagaren påstår, hållit offret under uppsikt och förmedlat information till de två misstänkta skyttarna.

Sedan inledde åklagare Alexandra Bittner sin redogörelse av vad hon menar hände i Husby centrum den där måndagen i maj förra året.

– Om man ska beskriva det kort. Det här är ett mord inom ramen för ett kriminellt nätverk. Det är fyra gärningsmän som agerat tillsammans och i samförstånd. Man har haft olika roller och olika funktioner, sade Bittner.

Övervakningskameror avgörande

Hon visade en bild från en av övervakningskamerorna i Husby centrum. Kamerorna har varit avgörande för utredningen av brottet, och på bilden syntes den 30-årige mannen som minuter senare mördades. Han var klädd i mörka byxor och en grå tröja och såg glad ut, hade handen höjd som att han vinkade till någon.

Offrets far, som satt på åhörarbänken längst fram, tittade sammanbitet på bilden och rörde inte en min.

Därefter presenterade Bittner en tidslinje med början natten mot den 31 maj. Hon visade telefonkontakter mellan de misstänkta och var de rört sig i centrum och vilka tidpunkter. Den sista punkten i tidslinjen var klockan 15.28 och händelserna finns fångade på film.

– Då åker NN (misstänkt skytt) och MM (misstänkt skytt) mot (offret) och börjar skjuta mot honom. Offret försöker fly. NN och MM kör efter och fortsätter skjuta. (Offret) faller omkull och avlider, sade Alexandra Bittner.

Filmen sekretess

Enligt åklagaren binds de åtalade männen till mordet på flera sätt. Det handlar bland annat om mobilpositioneringar och jämförelse av kläder som männen burit när de synts på övervakningskameror dagar före dådet, samt bilder från dagen då mordet begicks, sade Bittner.

När det blev dags att visa den omkring 30 minuter långa filmen från övervakningskamerorna i Husby, som visade hela förloppet, begärde åklagaren att det skulle ske bakom stängda dörrar, delvis med hänvisning till de åtalades unga ålder.

Annons

– Det finns också bilder på målsäganden när det syns hur han blir skjuten och så småningom avlider, sade Alexandra Bittner.

Efter en kort överläggning meddelade rätten att filmen skulle visas bakom stängda dörrar och samtliga åhörare fick lämna salen för dagen.

Bakgrund: Sköts till döds i Husby centrum

Fyra män, en av dem 21 år och de tre andra 18 år, är åtalade för mordet i Husby centrum den 31 maj 2021.

De två män som misstänks ha avlossat skotten är även åtalade för framkallande av fara för annan eftersom det också funnits stor risk för att andra personer skulle träffas av skott och dödas eller skadas.

Redan den 4 juni, bara dagar efter skjutningen, häktades en av de nu åtalade, misstänkt för inblandning i mordet. De andra tre häktades de följande veckorna och har sedan dess varit frihetsberövade. Att de misstänkta kunde identifieras och frihetsberövas så snabbt berodde enligt åklagaren på att brottsplatsen är kameraövervakad och att hela förloppet kring mordet därför finns på bild.

Den bevisning som åklagaren åberopar är dels filmmaterial från övervakningskameror och även en del vittnesförhör. Bland annat kommer vittnen att höras om hur mord i gängmiljö går till och hur gängmiljön i Husby ser ut. Även vittnen som varit på plats i Husby ska höras och ett antal poliser ska vittna om sin identifiering av de åtalade personerna.

Förhandling inleddes den 7 februari i Solna tingsrätt. Den pågår i fem dagar och är planerad att avslutas den 25 februari.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons