Annons

Modernas vaccin effektivt i flera månader

Coronaviruset • Publicerad 5 augusti 2021
4 till 6 månader efter den andra dosen har Modernas vaccin mot covid-19 en effektivitet på 93 procent, uppger företaget. Arkivbild.
4 till 6 månader efter den andra dosen har Modernas vaccin mot covid-19 en effektivitet på 93 procent, uppger företaget. Arkivbild.Foto: Gustavo Garello/TT

Modernas vaccin mot covid-19 är effektivt till 93 procent åtminstone 4–6 månader efter den andra dosen, meddelar företaget.

Det kan jämföras med Pfizer-Biontechs vaccin som tappar cirka sex procent i effektivitet varannan månad, vilket innebär att effektiviteten av detta vaccin uppskattas till cirka 84 procent sex månader efter den andra dosen, uppger Reuters.

Annons

I Sverige har merparten av alla som är yngre än 65 år och som har vaccinerats mot covid-19 fått Pfizer-Biontechs vaccin.

Folkhälsomyndigheten uppgav tidigare i veckan att en tredje dos kommer att behövas, för att på så vis förlänga skyddet mot sjukdomen. Antagligen nästa år, eller redan i höst för vissa särskilt sårbara grupper. Än så länge finns det dock inga tecken på att vaccinernas effekt har avtagit så pass mycket att det påverkar risken att smittas och bli sjuk, uppgav myndigheten, men att det troligtvis bara är en tidsfråga innan så är fallet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons