Annons

Moderaterna vill bädda för kärnkraften

Moderaterna vill bädda för kärnkraften vid en valseger. En arbetsgrupp i partiet ska gå igenom regler och hinder som måste bort för att intresset för att investera i ny kärnkraft ska få en skjuts.
Politik • Publicerad 2 februari 2022
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ger en arbetsgrupp uppdraget att lista regler och lagar som måste ändras för att bädda för ny kärnkraft vid en valseger för M. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ger en arbetsgrupp uppdraget att lista regler och lagar som måste ändras för att bädda för ny kärnkraft vid en valseger för M. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Sverige skulle kunna bli ett av de länder i världen som går i bräschen för att utveckla ny kärnkraft, säger Ulf Kristersson till TT.

Han ser EU-kommissionens besked om att klassa kärnkraft, med vissa villkor, som en hållbar investering i den gröna omställningen som en avgörande signal. Framtiden för kärnkraften kan vara ljus, tror han.

"I andra länder"

Annons

Arbetsgruppen i M, som Expressen var först att rapportera om, ska gå igenom lagar, förordningar och andra regler som i dag är en hämsko för att bolag ska vilja tro på och investera i energislaget.

– Det är sådant som flera bolag pekar på är hinder för att i Sverige göra det de kan göra i andra länder, säger Kristersson.

Gruppens kartläggning syftar till att Moderaterna, om de får chansen att bilda regering efter höstens val, redan på förhand ska veta vad som måste utredas och ändras. Det är till exempel inte tillåtet att bygga ny kärnkraft på andra ställen än där de existerande reaktorerna nu finns och antalet är begränsat till tio. Lagstiftningen utgår också från dagens stora reaktorer, inte de mindre enheter som av en del pekas ut som framtiden.

"Väl förberedda"

Det kan också vara fråga om att förbereda för att kärnkraft och annan planerbar elkraft ska få en särställning eftersom den finns tillgänglig även i lägen då vindkraft inte kan leverera.

– Vi ska vara väl förberedda, säger Ulf Kristersson.

TT: Om det som du säger är hinder försvinner, kommer det då att vara kö av investerare?

– Kö kanske är att ta i, men jag tror att det finns ett kommersiellt intresse. Om politiken är entydig och säger att den vill ha fossilfri kraft och kärnkraft under lång tid framöver är jag övertygad om detta.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons