Annons

Moa Gammel sätter sin prägel på Lassemaja

Pippi möter Harry Potter i den nya filmen om Lassemajas detektivbyrå. När Moa Gammel regidebuterar blir det en hyllning till Steven Spielberg.
Film • Publicerad 5 februari 2020
Regissören Moa Gammel tillammans med skådespelarna Polly Stjärne, Rani Pyne och Nils Kendle, som alla debuterar i "Lassemajas detektivbyrå – tågrånarens hemlighet".
Regissören Moa Gammel tillammans med skådespelarna Polly Stjärne, Rani Pyne och Nils Kendle, som alla debuterar i "Lassemajas detektivbyrå – tågrånarens hemlighet".Foto: Ali Lorestani/TT
Moa Gammel regidebuterar med "Lassemajas detektivbyrå – tågrånarens hemlighet".
Moa Gammel regidebuterar med "Lassemajas detektivbyrå – tågrånarens hemlighet".Foto: Ali Lorestani/TT
Tomas Norström, Moa Gammel, Alexej Manvelov, Polly Stjärne, Rani Pyne och Nils Kendle under pressdagen för "Lassemajas detektivbyrå – tågrånarens hemlighet".
Tomas Norström, Moa Gammel, Alexej Manvelov, Polly Stjärne, Rani Pyne och Nils Kendle under pressdagen för "Lassemajas detektivbyrå – tågrånarens hemlighet".Foto: Ali Lorestani/TT

Moa Gammel har många järn i elden just nu. Hon är bioaktuell både som skådespelare i filmen "Breaking surface", och som regidebutant med Lassemaja-filmen – "Tågrånarens hemlighet".

– Jag har varit ganska olycklig som skådespelare men när jag började regissera förstod jag varför. Jag vill vara med och göra helheten, säger hon.

Annons

För Moa Gammel, som tidigare har regisserat radioteater och vid årsskiftet tillträdde som konstnärlig utvecklingsansvarig för Sveriges Radio Drama, var det en utmaning att jobba visuellt. Hon utgick från en 30-sidig regivision med färger, platser och stämningar och hon var mån om att alla delar av produktionen skulle tala samma språk.

– Det var väldigt viktigt att det skulle kännas som en enhet och inte bli spretigt, säger hon.

Hyllar Spielberg

"Lassemajas detektivbyrå – tågrånarens hemlighet", börjar med att Klara, som spelas av Rani Pyne, rymmer från ett barnhem och söker upp Lassemajas detektivbyrå. Hon vill ha hjälp att bevisa att hennes pappa, som sitter i fängelse för ett tågrån, är oskyldig.

Moa Gammel har velat göra en tidlös film med en stor portion sago- och äventyrskänsla. Hon har låtit sig inspireras av gamla Astrid Lindgren-filmatiseringar, som "Pippi på rymmen", och kombinerat det med magin från Harry Potters värld. Som Spielberg-fan ville Moa Gammel också passa på att hylla sin idol.

– Jag älskar känslan av äventyr i hans filmer och jag ville också ge föräldrarna vissa blinkningar som kanske inte alla barn fattar, säger hon.

Moa Gammel har däremot inte sett någon av de tidigare filmatiseringarna som gjorts om Lassemajas detektivbyrå. Hon har velat utgå från böckernas själ och samtidigt sätta sin egen prägel på filmen.

– Jag har försökt hitta kombinationen av humor och allvar och jag hoppas att jag har lyckats, säger hon.

Skådespelare och regissör

Skådespelarerfarenheten gör att hon har en klar idé om vilken slags regissör hon vill vara. Samarbete och öppenhet är nyckelord.

– Prestige är verkligen den största boven till att ett projekt inte flyger. Jag hatar hierarkin av att det är regissören som är ett upplyst geni och kan få bete sig hur den vill. Kollektivet är viktigt, säger Moa Gammel.

Hon ville också att barnskådespelarna i filmen skulle få en bra upplevelse, något som hon verkar ha lyckats med. Både Polly Stjärne som spelar Maja och Nils Kendle som spelar Lasse tycker att det har varit en väldigt rolig tid. Men nu är det speciellt att se sig själv på vita duken.

Annons

– Det är nervöst och pirrigt att alla har chans att se mig i en timme och en halv timme i sträck. Den tanken är helt galen, säger Polly Stjärne.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons