Annons

Misstänkta för terrorbrott släppta

Brott • Publicerad 9 augusti 2023
De fyra misstänkta häktades vid Eskilstuna tingsrätt i april. Arkivbild.
De fyra misstänkta häktades vid Eskilstuna tingsrätt i april. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Fyra personer som suttit häktade misstänkta för stämpling till terroristbrott har släppts på fri fot, rapporterar SVT Sörmland. Enligt åklagare Lars Hedvall är bevisen inte tillräckligt starka för fortsatt häktning.

– Men misstankarna kvarstår, säger han till SVT.

Annons

De fyra, tre män mellan 24 och 29 år och en 15-årig pojke, har suttit häktade misstänkta för stämpling till terroristbrott sedan i april, då polisens nationella insatsstyrka slog till på adresser i Eskilstuna, Linköping och Strängnäs.

Enligt Lars Hedvall är det inte proportionerligt att hålla kvar männen i häktet, och samtliga släpptes under onsdagen. Det finns dock enligt åklagaren fortsatt saker att följa upp i utredningen.

– Det betyder att det är fortsatt förundersökningssekretess, så jag vill inte säga så mycket mer, säger han till SVT.

25-åringens advokat, Gustaf Widén, säger att han inte förvånad över att hans klient nu släpps på fri fot.

– Det är åklagaren som har den fulla överblicken över utredningen som gör den bedömningen, men utifrån där vi sitter så är det inte jätteförvånande, säger han.

Ytterligare en person, en 23-årig man, är misstänkt i målet men häktades aldrig. Samtliga misstänkta nekar till brott.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons