Annons

Misstänkta för mordet på Catalán har rymt

Tre män som misstänks för mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán har rymt från häktet.
En av dem har erkänt delaktighet i mordet på Catalán.
Brott • Publicerad 7 maj 2019
Den svenska FN-experten Zaida Catalán mördades i Kongo-Kinshasa i mars 2017. Bilden är tagen i samband med hennes engagemang i Miljöpartiet. Arkivbild.
Den svenska FN-experten Zaida Catalán mördades i Kongo-Kinshasa i mars 2017. Bilden är tagen i samband med hennes engagemang i Miljöpartiet. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

Uppgiften om flykten kommer från en advokat som försvarar två av de tre männen, som ska ha rymt från häktet i staden Kananga under natten till tisdag.

En av männen, som advokaten försvarar, har erkänt sig skyldig till att ha deltagit i morden på Catalán, den amerikanske FN-medarbetaren Michael Sharp och den lokala medhjälparen Betu Shintela i mars 2017. Det är oklart huruvida de två andra männen har erkänt delaktighet.

Annons

Catalán och Sharp hade tillsammans med Shintela lämnat Kananga och rest mot Bunkonde i Kasairegionen för att undersöka misstänkta massakrer i Kasairegionen. Några veckor senare hittades de mördade. Sammanlagt har drygt ett tiotal personer gripits för morden, däribland en militäröverste och en informatör för landets underrättelsetjänst ANR.

Varken regeringen, åklagarmyndigheten eller representanter för kriminalvården har kommenterat rymningen. Men en talesperson för FN:s fredsbevarande insats i landet säger att den visar på brister som behöver åtgärdas.

Zaida Cataláns mamma skriver i ett inlägg på Twitter att hon är besviken och ledsen över att flykten innebär att viktig information och vittnesmål försvinner från fallet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons