Annons

Misstänkt terrordåd i Wien – en dödad

En misstänkt terrorattack har inträffat på flera platser i centrala Wien i Österrike. En person har dödats i attacken och femton personer skadats, varav sju allvarligt. En misstänkt gärningsman är död.
Österrike • Publicerad 2 november 2020
En person har dödats vid en misstänkt terrorattack i Wien. Även en av gärningsmännen ska vara död.Foto: Alex Halada/AFP/TT
Beväpnad polis vid en passage nära operan i Wien.Foto: JOE KLAMAR/AP/TT
Beväpnade poliser stoppar trafiken i centrala Wien efter dådet.Foto: Joe Klamar/AFP/TT

Sannolikt rör det sig om terrorattack som utfördes av flera gärningsmän, uppger Österrikes inrikesminister Karl Nehammer för det statliga tv-bolaget ORF.

Femton personer vårdas på sjukhus, uppger den österrikiska nyhetsbyrån APA som hänvisar till sjukhuskällor. Sju av dem ska vara allvarligt skadade, säger Wiens borgmästare Michael Ludwig till statliga tv-bolaget ORF.

Pågår fortfarande

Annons

Enligt tidigare uppgifter ska en misstänkt gärningsman ha gripits, uppger APA som hänvisar till inrikesdepartementet. Polisen misstänker att det kan finnas ytterligare gärningsmän på fri fot.

En stor polisinsats har satts in och polisen uppmanar invånare i staden att hålla sig hemma. Militär har också satts in för att bevaka skyddsobjekt i staden.

Attacken inträffade vid 20-tiden på måndagskvällen på sex platser i centrala Wien, vid Schwedenplatz, i närheten av en synagoga.

Synagogan och dess omgivande byggnader var troligtvis tomma på personer vid tidpunkten för attacken och det är därför oklart om de var målet för händelsen, uppger Oskar Deutsch, en talesperson för det judiska samfundet i staden, skriver APA.

Tv-kanalen RTL har lagt upp ett videoklipp från en användare på Twitter som visar hur flera skott avlossas, och hur människor på gatan springer för att ta skydd.

"Vedervärdiga terrorattacken"

Ett vittne som citerades av ORF säger om skottlossningen:

– Det lät som fyrverkerier, sedan insåg vi att det var skott.

“Vi går just nu igenom en svår stund i vår republik. Jag vill tacka alla räddningstjänster som har riskerat sina liv för vår säkerhet, särskilt i dag. Vår polisen kommer att agera resolut mot gärningsmännen bakom den här vedervärdiga terrorattacken”, skriver Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz i ett Twittermeddelande.

Under kvällen har Kurz suttit i krismöte med landets president Alexander Van der Bellen, Wiens borgmästare Michael Ludwig och samtliga partiledare.

Löfven fördömer

Statsminister Stefan Löfven skriver i ett inlägg på Twitter att han fördömer terrorattackerna i Wien.

Annons

"Jag fördömer starkt terrorattackerna i Wien i kväll, en av dem nära en synagoga. Mina tankar går till offren och deras familjer. Vi måste alla stå enade mot attacker mot vårt öppna samhälle", skriver statsministern.

Flera andra europeiska ledare fördömer attackerna, bland dem Frankrikes president Emmanuel Macron och EU:s permanente rådsordförande Charles Michel, skriver AFP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons