Annons

Misstänkt seriemördare döms för mord igen

En man misstänkt för att ha mördat 22 äldre kvinnor i Texas har dömts för ett andra mord.
USA • Publicerad 8 oktober 2022
Åklagaren Glen Fitzmartin pekar ut bevis på en karta i rättssalen vid den förra rättegången där mannen dömdes.
Åklagaren Glen Fitzmartin pekar ut bevis på en karta i rättssalen vid den förra rättegången där mannen dömdes.Foto: Tom Fox/AP/TT

Billy Chemirmir dömdes på fredagen för andra gången till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning.

Den här gången dömdes 49-åringen för mordet på en 87-årig kvinna. Så sent som i april dömdes han till ett annat mord, en 81-årig kvinna.

Annons

Men det är bara de första i en lång rad mord i amerikanska Texas som Chemirmir misstänks ha begått under en tvåårsperiod.

Utredarna anser att han riktat in sig på äldre kvinnor, som han mördat och sedan stulit värdesaker från. Gång efter annan har kvinnornas död till en början antagits ha haft naturliga orsaker, trots att anhöriga sagt att smycken försvunnit.

Men vid ett fall 2018 överlevde en 91-årig kvinna en attack, där Chemirmir ska ha försökt att kväva henne med en kudde på ett seniorboende och sedan stulit hennes smycken. Hennes uppgifter gjorde att flera utredningar om dödsfall i Dallasområdet återupptogs.

Distriktsåklagaren John Creuzot har beskrivit Chemirmirs agerande som att han medvetet förföljt och dödat sina offer, för att stjäla och sedan sälja vidare deras värdesaker. Han har dock inte argumenterat för dödsstraff, utan konstaterar i och med domarna att Chemirmir "kommer att dö i fängelse". Han skriver också av elva andra mordfall i hans distrikt, medan det är oklart hur det blir med de återstående nio fallen som utförts i ett granndistrikt.

Chemirmir har hela tiden nekat till brott, och säger att han ska överklaga. DNA-spår, inspelade vittnesmål, att hans telefon varit i närheten av offer, övervakningsbilder och vittnesmål som kopplar honom till stulna smycken talar dock emot honom.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons