Annons

Minst 15 döda i fängelseupplopp

Minst 15 fångar dödades under måndagen i ett fängelseupplopp, meddelar Ecuadors fängelsemyndighet SNAI. 21 människor skadades.
Ecuador • Publicerad 4 oktober 2022
Minst 15 fångar har dödats i ett fängelseupplopp i staden Latacunga. Bilden är tagen vid ett fängelseupplopp i staden i februari 2021. Arkivbild.
Minst 15 fångar har dödats i ett fängelseupplopp i staden Latacunga. Bilden är tagen vid ett fängelseupplopp i staden i februari 2021. Arkivbild.Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Upploppet inträffade i staden Latacunga, som ligger cirka åtta mil söder om huvudstaden Quito. På fängelset, som är ett av landets största, fanns runt 4 300 fångar. Sedan i februari 2021 har över 400 fångar dödats på samma fängelse i sju stora våldsutbrott som har haft kopplingar till drogsmuggling.

Enligt officiella siffror finns runt 35 000 fångar i landets överfulla fängelser, många av dem gängmedlemmar med kopplingar till just drogsmuggling. Ecuador gränsar till Colombia och Peru och många droger som fraktas till USA och Europa passerar landet.

2021 beslagtog Ecuador 210 ton droger, framför allt kokain.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons