Annons

Minsprängd Sovjetubåt hittad i Finska viken

Ryssland • Publicerad 12 maj 2019
Den sovjetiska ubåten Sjtj-302 Okun som sprängdes av en tysk mina i oktober 1942 har hittats nära ön Tyterskär i Finska viken.
Den sovjetiska ubåten Sjtj-302 Okun som sprängdes av en tysk mina i oktober 1942 har hittats nära ön Tyterskär i Finska viken.Foto: 

Den har legat på Östersjöns botten i snart 77 år som grav för alla 37 besättningsmedlemmar. Men nu har den sovjetiska ubåten Sjtj-302 Okun hittats nära ön Tyterskär i Finska viken, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Ubåten stävade ut på patrulleringsuppdrag från Kronstadt nära Leningrad, dagens S:t Petersburg, den 10 oktober 1942 med Vladimir Netjkin som kapten, skriver . Sjtj-302 tappade i hårt väder kontakt med konvojens övriga fartyg och sprängdes i ett tyskt minfält någon gång mellan den 11 och den 13 oktober.

Annons

Nu ligger hon på 67 meters djup och upptäcktes med hjälp av sonar av en rysk dykarexpedition under ledning av Konstantin Bogdanov.

Med Sjtj-302 Okun har åtta sovjetiska ubåtar som gick under i kriget på ryskt territorialvatten hittats. Den enda som saknas är M-96 som aldrig återvände till Kronstadt från ett uppdrag i Finska viken 1944.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons