Annons

Minskad koppling mellan utsläpp och BNP

Klimat • Publicerad 12 maj 2021
Även klimatutsläpp utanför Sveriges gränser, från exempelvis importerade varor, räknas med i Statistiska centralbyråns sammanställning. Arkivbild.
Även klimatutsläpp utanför Sveriges gränser, från exempelvis importerade varor, räknas med i Statistiska centralbyråns sammanställning. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under 2020 minskade Sveriges totala klimatutsläpp som kan kopplas till den svenska ekonomin med 10 procent. Under samma period minskade Sveriges BNP med 2,8 procent. Det innebär att den så kallade växthusgasintensiteten minskade med 7,5 procent.

"Det betyder helt enkelt att utsläppen av växthusgaser räknat per producerad krona i ekonomin minskar", säger Susanna Roth vid SCB:s enhet för miljöekonomi och miljö i ett pressmeddelande.

Annons

Detta framgår av den sammanställning som Statistiska centralbyrån (SCB) gör varje år av alla växthusgasutsläpp som är kopplade till Sveriges ekonomi oavsett var i världen de sker, exempelvis svenska flygbolags internationella flygresor. Dessa utsläpp räknas inte in i den officiella statistik över de territoriella utsläppen som Naturvårdsverket tar fram, och som alla länder ska redovisa till FN:s klimatkonvention.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons