Annons

Minskad aktivitet i tjänstesektorn

Aktiviteten i den privata tjänstesektorn sjönk i juni, enligt det månatliga inköpschefsindexet från Swedbank och Silf. Siffrorna innebär positiva nyheter för Riksbanken.
Ekonomi • Publicerad 5 juli 2023
Swedbank och Silf redovisar inköpschefsindex för tjänstesektorn. Arkivbild.
Swedbank och Silf redovisar inköpschefsindex för tjänstesektorn. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Indexet minskade till 46,1 i juni från nedreviderade 49,2 i maj. Det är den åttonde månaden i rad som indexet är under dess historiska genomsnitt på 56,2.

Ett indextal under 50 signalerar minskad aktivitet.

Annons

"Även om indexet har planat ut under andra kvartalet är nedåtriskerna i tjänstekonjunkturen fortsatt stora, inte minst effekterna av ett minskat bostadsbyggande och hushållens krympande köpkraft", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Index för leverantörernas insatsvarupriser föll till 50,6 i juni från 56,8 i maj.

"Det är den lägsta nivån på över tre år och stärker bilden av ett minskat pristryck i tjänstesektorn, vilket är positiva nyheter för Riksbanken", säger Jörgen Kennemar.

Det så kallade kompositindexet backade i juni till 45,8 jämfört med 46,8 i maj. Det är sjätte månaden i rad som indexet är utanför tillväxtzonen och visar att aktivitetsnivån i näringslivet är fortsatt avtagande, konstaterar Swedbank.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons