Annons

Minknäringen har krympt efter pandemin

Efter ett år med avelsstopp har många minkuppfödare kastat in handduken.
Djur • Publicerad 10 juli 2022
Mink på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge. Arkivbild
Mink på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge. ArkivbildFoto: Patric Söderström / TT

Under 2021 stoppades avel på svenska minkfarmer på grund av risken för spridning av coronaviruset. Då hade smitta konstaterats på ett stort antal gårdar.

Vid årsskiftet bedömde både Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) risken som försumbar och aveln kunde återupptas.

Hård smäll

Annons

Men avelsstoppet har inneburit ett stort ekonomiskt avbräck för näringen, enligt branschorganisationen Svensk mink.

I Blekinge finns en stor del av landets minkfarmer. Före pandemin fanns ett tjugotal minkuppfödare där, nu är ungefär hälften kvar.

– Att vi blir färre och färre är bekymmersamt, säger Jörgen Martinsson till SVT.

Regeringen beslutade att ge minknäringen ett coronastöd på 60 miljoner kronor, men enligt Martinsson var det inte tillräckligt. Branschen själv begärde ungefär det dubbla.

Dansk skandal

I Danmark fattade regeringen 2020 det drastiska beslutet att avliva alla minkar – både smittade och friska. Runt 15–17 miljoner djur avlivades och makabra scener utspelades när djurkropparna skyfflades ner i massgravar. Landets runt 1 000 uppfödare förlorade sitt levebröd och kompenserades med motsvarande runt 25 miljarder kronor.

Beslutet fattades av rädsla för att en mutation av coronaviruset som hittats bland djuren skulle få spridning. Men snart avslöjades att det saknades laglig grund för att avliva de friska minkarna.

Nyligen fick skandalen ett politiskt avslut när bland annat statsminister Mette Frederiksen (S) fick en reprimand av folketinget i samband med att en särskild minkkommission presenterade sin granskning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons