Annons

Ministrar vädjar om stöd för Liz Truss

Storbritanniens premiärminister Liz Truss första månad vid makten har varit skakig och hon har kritiserats både utifrån och av personer inom sitt högerparti Tories. Nu vädjar flera ministrar till partimedlemmarna att ställa sig bakom Truss.
Storbritannien • Publicerad 9 oktober 2022
Den brittiska premiärministern Liz Truss har fått en skakig start på sin post. Nu vädjar fyra av hennes ministrar om stöd för Truss från sina konservativa kollegor. Arkivbild
Den brittiska premiärministern Liz Truss har fått en skakig start på sin post. Nu vädjar fyra av hennes ministrar om stöd för Truss från sina konservativa kollegor. ArkivbildFoto: Alastair Grant/AP

Inrikesminister Suella Braverman, förre finansministern Nadim Zahawi, den tongivande parlamentsledamoten i underhuset Penny Mordaunt och miljöminister Ranil Jayawarden skriver i dag i brittiska tidningar att det konservativa partiet snabbt måste enas om man inte snart ska tvingas gå i opposition.

Braverman skriver i The Sun on Sunday att de som går Labours ärenden och "försöker underminera vår premiärminister sätter de konservativas chans till seger vid nästa val på spel."

Tvingades backa

Annons

I tidningen Mail on Sunday skriver Nadim Zahawi att regeringen gjort misstag när det gällde budgeten och på ett förödmjukande sätt tvingats backa från sitt förslag om att sänka marginalskatten för höginkomsttagare. Med detta sagt konstaterar Zahawi att "nu är det dags" att samlas bakom Truss för att inte spela Labour i händerna.

Penny Mourdant, som själv kandiderade till partiledarposten, har tidigare kritiserat Tuss ekonomiska politik men i en artikel i Sunday Telegraph antar hon en mer försonlig ton.

"Vi bedömer ledare utifrån när de står i medias strålkastarljus och får slag efter slag och tar de svåra beslut som krävs", skriver Mourdant.

Undvika splittring

Hon påpekar att hon och alla hennes politiska kollegor också delar ansvaret att leverera till det brittiska folket.

"Splittring kommer enbart att gynna de som vill föra vårt land i fel riktning", avslutar Penny Mourdant.

Miljöminister Ranil Jayawarden stämmer in i vädjandena och skriver i Sunday Express att de konservativa parlamentsledamöterna nu måste ställa sig bakom sin premiärminister.

"Vi måste stötta Liz Truss", skriver Ranil Jayawarde.

Fakta: Liz Truss

Född 1975.

Ny premiärminister efter att ha varit utrikesminister sedan 2021, dessförinnan jämställdhetsminister.

Populär bland konservativa partimedlemmar i landet. Har utformat sin image efter den tidigare premiärministern Margaret Thatcher.

Som utrikesminister har hon stått i centrum för Storbritanniens stöd till Ukraina och västs sanktioner mot Ryssland.

Är född i Oxford som dotter till en matematikprofessor och en sjuksköterska. Är gift med Hugh O'Leary, med vilken hon har två tonårsdöttrar.

Källa: AP, BBC

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons