Annons

Elger: Ett elbolag planerar åberopa force majeure

Ett av omkring hundra elbolag planerar att åberopa klausulen force majeure för att säga upp bundna elavtal med kunder.
Det framgår av en anonym enkät som branschorganisationen Energiföretagen genomfört, säger finansmarknadsminister Max Elger (S).
Ekonomi • Publicerad 7 september 2022
Finansmarknadsminister Max Elger (S) under onsdagens pressträff.
Finansmarknadsminister Max Elger (S) under onsdagens pressträff.Foto: Claudio Bresciani/TT

Sveriges Radio Ekot rapporterade under onsdagen med hänvisning till källor att elbolag vill säga upp bundna elavtal med privatkunder med hänvisning till klausulen. Uppgifterna gjorde att Elger gav i uppdrag till Energiföretagen att undersöka om det stämmer.

– De har under eftermiddagen ringt runt till sina medlemmar för att höra hur tankarna går. Följande kan sägas om denna enkät: av 109 medlemmar i organisationen har 90 procent inkommit med svar. 93 procent av dessa planerar inte att åberopa force majeure i detta sammanhang. Sex procent har inte tagit ställning till detta, och en procent, det vill säga en medlem, planerar i nuläget att åberopa force majeure, säger Elger under en pressträff.

Annons

Enligt Energiföretagen rör det sig om en anonym enkät och därför är det okänt vilket bolag det är som har svarat jakande i enkäten.

Har fått miljardgarantier

Enligt Ekots källor skulle nuvarande situation med strypta gasleveranser och skenande elpriser kunna anses vara force majeure, en oförutsedd händelse, som grundar sig i kriget i Ukraina. Anledningen är att elbolagen befarar att elpriserna kan vara höga under en lång tid, och deras ekonomi skulle kunna påverkas dramatiskt.

Statsminister Magdalena Andersson (S) säger att elbolagen har ett stort ansvar i energikrisen.

– Skattebetalarna, elkunderna, garanterade så sent som förra veckan 250 miljarder kronor till de här elbolagen för att ta sig igenom den här energikrisen, säger Andersson till TT med anledning av uppgifterna.

"Rättas till"

Sanna Westman Carling, analytiker på Energimarknadsinspektionen, uppger samtidigt för Ekot att allt fler elhandelsbolag säger upp redan ingångna elavtal utan att ens hänvisa till force majeure.

– Vi har sett ett ökande antal klagomål från elanvändare gällande just det här, att ett företag säger upp ett avtal mitt under bindningstiden, mitt i avtalsperioden. Det gäller framför allt fastprisavtal där man har legat på ett förmånligt fast pris, och avtalet sägs upp för att övergå till ett avsevärt mycket dyrare rörligt pris, säger hon.

Max Elger kallade under förmiddagen till sig Energiföretagen, Konsumentverket, Allmänna reklamationsnämnden och Energimarknadsinspektionen för ett möte efter Ekots rapportering.Enligt honom var uppgiften om att allt fler avtal sägs upp även utan hänvisning till force majeure inte något som kom upp på mötet.

– Den beskrivningen har jag inte fått av gällande myndighet på det mötet som jag har suttit i. Det var inte en problematik som lyftes. Det förefaller som att det lätt kan bli missförstånd i den här diskussionen, men grundprincipen är att avtal ska hållas.

Liberalerna reagerar starkt på uppgifterna från Ekot.

– Skulle det visa sig att det här är möjligt att komma ur så är det inget annat än en skandal och ska genast rättas till, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson på en pressträff.

Annons

– Det är styrelserna allena som ska bära ansvar för de avtal man sålt in till svenska folket.

Tagna på sängen

Fortums kommunikationschef Per-Oscar Hedman säger till TT att bolaget är taget på sängen av uppgifterna.

– Det här gäller inte oss, säger han.

Samma besked kommer från Eon. Presskommunikatören Linn Johansson skriver i ett mejl till TT:

"Det är viktigt att våra kunder vet att deras ingångna avtal gäller och inte kommer att sägas upp i förtid. Vi hänvisar alltså inte till force majeure och bedömer heller inte att vi är i en force majeure-situation".

Enligt Konsumentverkets bedömning skulle elbolagen oavsett inte kunna åberopa force majeure i det här fallet.

– Det är vår uppfattning. Det här är inte en händelse som lett till att de inte kan leverera el, säger Gabriella Fenger Krog, enhetschef på verket:

– Avtalet bygger på att konsumenten betalar och att bolagen levererar el. Ibland är det gynnsamt för konsumenten och ogynnsamt för näringsidkaren, sådant kan hända, men det räcker inte för att häva ett avtal, fortsätter hon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons