Annons

Ministern lyssnade på Strömstads nödrop

Gränskommunen Strömstad i norra Bohuslän riktar ett nödrop till regeringen. Gränsstängningen mot Norge gör att arbetslösheten skenar.
Handel • Publicerad 11 november 2020
"Det ekonomiska läget har slagit hårdare mot Strömstad än mot andra kommuner", säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg efter onsdagens samtal med representanter för gränskommunen.
"Det ekonomiska läget har slagit hårdare mot Strömstad än mot andra kommuner", säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg efter onsdagens samtal med representanter för gränskommunen.Foto: Ali Lorestani/TT
Med undantag av kortare perioder har gränsen varit stängd sedan i våras och butikerna gapat tomma.Här parkeringen på stormarknaden Nordby Shoppingcenter i Strömstad . Arkivbild.
Med undantag av kortare perioder har gränsen varit stängd sedan i våras och butikerna gapat tomma.Här parkeringen på stormarknaden Nordby Shoppingcenter i Strömstad . Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT
"1500 upp till 2000 personer är nu varslade eller uppsagda. Och det är mer än 20 procent av vår arbetsföra befolkningen i kommunen", säger Kent Hansson (S) kommunstyrelsens ordförande
"1500 upp till 2000 personer är nu varslade eller uppsagda. Och det är mer än 20 procent av vår arbetsföra befolkningen i kommunen", säger Kent Hansson (S) kommunstyrelsens ordförandeFoto: Strömstad kommun
På onsdagen höll utrikeshandelsministern Anna Hallberg ett digitalt möte med företrädare för bland andra kommunen och näringslivet.
På onsdagen höll utrikeshandelsministern Anna Hallberg ett digitalt möte med företrädare för bland andra kommunen och näringslivet.Foto: Strömstad kommun

Gränshandeln med Norge har drabbats hårt under pandemin. Med undantag av kortare perioder har gränsen varit stängd sedan i våras och kunderna uteblir. Många företagare känner sig nu tvingade att varsla personal.

På ett år har arbetslösheten i Strömstad ökat med 75 procent och kommunstyrelsens ordförande tror att det bara är början.

Annons

– Det handlar om 1500 upp till 2000 personer som nu är varslade eller uppsagda. Och det är mer än 20 procent av den arbetsföra befolkningen i kommunen, säger Kent Hansson (S).

Digitalt möte

På onsdagen höll utrikeshandelsministern Anna Hallberg ett digitalt möte med företrädare för bland andra kommunen och näringslivet.

– Vi har försökt vidta varje tänkbar åtgärd. Vad vi kan göra är att fortsätta att verka för att gränserna ska öppnas igen, säger Anna Hallberg.

Förhoppningen är att Norge skulle kunna tänka sig en särlösning, liknande den i Tornedalen, där Finland valt att öppna gränsen för dem som bor i gränskommunerna.

– Det är vad jag har försökt att jobba för och lobba för. Men hittills har Norge valt att se gränsstängningen som ett effektivt sätt att stoppa smittan. Vi tycker inte den är det, säger Anna Hallberg.

Extra utsatta

Medan de stängda gränserna drabbar alla kommuner med gränshandel är Strömstad extra utsatt. Där finns också en omfattande besöksnäring där många företag placerat möten och sammanträden halvvägs mellan Göteborg och Oslo. Också den verksamheten går nu på sparlåga.

Beskedet om förlängt permitteringsstöd som presenterades i måndags tas i kommunen emot med öppna armar.

– Stödpaketet är jättebra. Men är det företag som tappat över 90 procent av sin omsättning och personalen redan är varslad så är det väl inte troligt att man drar tillbaka varslen, konstaterar Kent Hansson.

Överbrygga situationen

Under mötet föreslogs det från flera håll att regeringen skulle inför en gradering av permitteringsstödet.

– Som det nu är utformat träffar det inte riktigt rätt. Oavsett ett företags omsättningstapp så får alla samma nivå på stödet, säger Kent Hansson.

Annons

– Det här är en övergående situation, vi vet bara inte när gränsen öppnas. Så det är viktigt att företagen får en möjlighet att överbrygga situationen.

Vi mötet diskuterades också den sociala och känslomässiga effekterna av gränsstängningen.

– Det är viktigt att lyfta de frågorna i kontakten med de andra nordiska regeringarna. Det handlar om människors samvaro, eller bristen på samvaro. Jag kände hur jobbig situationen var. Det blir lättare för mig att bli bärare av budskapet efter det här, säger Anna Hallberg.

Arbetslösheten i gränsregionen

Strömstad: Okt 2020: 9,5 procent, Okt 2019: 5,4 procent (+4,1)

Årjäng: Okt 2020: 7,0 procent, Okt 2019: 5,1 procent (+1,9)

Eda: Okt 2020: 8,3 procent, Okt 2019: 5,7 procent (+2,6)

Arvika: Okt 2020 8,0 procent, Okt 2019 5,4 procent (+2,6)

Torsby: Okt 2020 6,8 procent, Okt 2019 5,1 procent (+1,7)

Riksgenomsnitt: Okt 2020: 8,8 procent

Källa: Arbetsförmedlingen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons