Annons

Ministern: Kärnkraft kan klassas som hållbar

Regeringen anser att kärnkraften ska kunna klassas som en hållbar investering.
Men motsätter sig att EU-kommissionen i sitt förslag ställer krav på färdigbyggt slutförvar och sätter ett stoppdatum för grönlistad kärnkraft.
Politik • Publicerad 10 januari 2022
Regeringen anser att kärnkraft ska kunna klassas som hållbar i EU:s regelverk för gröna investeringar. Arkivbild.
Regeringen anser att kärnkraft ska kunna klassas som hållbar i EU:s regelverk för gröna investeringar. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Finansmarknadsminister Max Elger (S) vill att EU-kommissionen ändrar i sitt förslag om hållbara investeringar.
Finansmarknadsminister Max Elger (S) vill att EU-kommissionen ändrar i sitt förslag om hållbara investeringar.Foto: Sören Andersson/TT

På nyårsafton skickade EU-kommissionen ut sitt förslag om gröna investeringar i den så kallade taxonomin. Kommissionen anser att både kärnkraft och naturgas ska kunna ses som hållbara energislag, åtminstone som en övergångslösning under omställningen från fossilt till grönt.

Frågan har tröskats länge och orsakat stor splittring mellan och inom EU-länder, och miljöorganisationer har varnat för urvattning om kärnkraft och naturgas ska ses som hållbara inom taxonomin – ett verktyg för att styra investeringar mot hållbara alternativ.

Annons

Den svenska regeringen håller med EU-kommissionen om att kärnkraften kan bidra till att unionen når sina klimatmål.

Svensk kritik

Men på ett par punkter anser regeringen att förslaget borde ändras, bland annat att kärnkraften ska plockas bort ur taxonomins hållbarhetsklassning 2045.

– Vi tycker att det är fel att sätta ett stoppdatum för kärnkraften i taxonomin. Betraktar man kärnkraften som hållbar där, så torde det vara ett förhållande som kan gälla även efter 2045, säger finansmarknadsminister Max Elger (S).

– Vi tycker att man ska utgå från huruvida kärnkraften bidrar till klimatrelaterade mål eller inte.

Regeringen gillar heller inte kommissionens krav på att det måste finnas ett färdigt slutförvar för att investeringen ska räknas som hållbar.

– Vi tycker att det är ett konstigt krav från kommissionens sida. Vi anser att det ska finnas en trovärdig plan och en erforderlig finansiering för framtida slutförvar, men vi anser inte att slutförvaret behöver stå färdigt den dag som man investerar i kärnkraft, säger Max Elger.

Moderaterna välkomnar att EU-kommissionen inkluderar kärnkraften i sitt förslag. Och i stora delar är partiet också överens med regeringens synpunkter på förslaget.

– EU skickar en viktig signal om att det här kommer att ses som hållbara investeringar. Då kommer också investeringar att röra sig mot kärnkraften, det tror jag är väldigt viktigt, säger Elisabeth Svantesson, M:s ekonomisk-politiska talesperson.

Men för att det ska bli mer investeringar i kärnkraft måste förslaget på ett stoppdatum 2045 strykas, anser hon.

– De här tidsgränserna är orimliga. Det gör ju att man blir mer tveksam till att investera, säger Svantesson.

Tror på riksdagsstöd

Annons

EU-länderna har fram till den 21 januari på sig att lämna synpunkter på förslaget. På måndagen presenterade Max Elger regeringens ståndpunkt för riksdagens finansutskott, och på torsdag hålls ett nytt möte.

Han tror att det går att hitta en majoritet för regeringens linje tillsammans med M, KD, SD och L, vilket även Elisabeth Svantesson räknar med.

– Min bild är att vi kommer att komma överens, och det är också viktigt för kärnkraftens framtid i Sverige, säger hon.

När det gäller naturgas håller inte regeringen med EU-kommissionen om att den, under vissa villkor, kan klassas som hållbar under en övergångsperiod.

– Där är vi oense, säger Max Elger.

Fakta: Omstritt EU-förslag om kärnkraftsinvesteringar

Vid årsskiftet skickade EU-kommissionen ut ett omstritt utkast till en uppdatering av de så kallade taxonomi-reglerna till EU:s regeringar. Kommissionen vill bland annat ha en övergångsperiod till 2045 under vilken man betraktar vissa investeringar i kärnkraft som hållbara.

Förutom tidsbegränsningen på drygt 20 år får kärnkraften inte utgöra något hot mot miljön. Dessutom måste det finnas en säker förvaring av avfallet.

Kommissionen föreslår samtidigt att investeringar i naturgas ska kunna ingå i taxonomin under en övergångsperiod så länge utsläppen av koldioxid inte överstiger 270 gram per kilowatt.

Taxonomin ska hjälpa investerare att identifiera och jämföra miljö- och klimatmässigt hållbara investeringar genom ett gemensamt klassificeringssystem. Syftet är att skapa ett verktyg för att nå EU:s klimatmål och målsättningarna inom EU:s gröna tillväxtstrategi, den gröna given.

EU-länderna har fram till den 21 januari på sig att lämna synpunkter. Därefter kan EU-kommissionen göra vissa justeringar innan slutförslaget presenteras. EU-parlamentet och rådet, alltså medlemsländernas regeringar, har sedan fyra månader på sig för att analysera förslaget.

Det är dock mycket svårt att stoppa ett slutligt förslag. Det kräver att minst 20 EU-länder går samman eller att en majoritet av EU-parlamentets ledamöter röstar för att förkasta hela förslaget.

Källor: Politico, regeringen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons