Annons

Miljonvite för Trafikverket

Trots upprepade krav har inte Trafikverket svarat Transportstyrelsen på hur de säkerställer att personal som arbetar på järnvägen har rätt behörighet.
Därför kräver Transportstyrelsen nu Trafikverket på miljonvite, skriver de i ett pressmeddelande.
Järnväg • Publicerad 3 juni 2019
Transportstyrelsen kräver Trafikverket på miljonvite. Arkivbild.
Transportstyrelsen kräver Trafikverket på miljonvite. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det rör sig främst om banarbetare och signaltekniker, men även tillsynsmän. Det är säkerhetsgaranterade tjänster med arbetsuppgifter som har betydelse för säkerheten i spårmiljön, säger Claes Elgemyr, handläggare på Transportstyrelsen.

Två gånger sedan 2015 har Transportstyrelsen genomfört tillsyner mot Trafikverket, men har fortfarande inte fått svar på hur de säkerställer rätt behörighet och kompetens hos sina entreprenörer.

Annons

Därför ska nu Trafikverket, med start den 3 juli, betala en miljon kronor var tredje påbörjad månad tills dess att de redovisat hur bristerna rättats till.

– Trafikverket har i princip ingen egen personal ute i spåren – i stort sett alla är entreprenörer. De flesta svenska, men även några utländska, säger Elgemyr.

När Trafikverket skriver kontrakt med en huvudentreprenör ingår i kontraktet att den personal som anlitas ska ha rätt kompetens.

– Men sedan får man underentreprenörer i flera led. Som förvaltare är Trafikverket skyldiga att innan folk börjar arbeta säkerställa att de är hälsoundersökta och har rätt kompetens, och det gör de inte i dag. De har ansvaret, det går inte att avtala bort, säger Elgemyr.

Rättat: I en tidigare version var datumet då Trafikverket kan få börja betala vite felaktigt.

Joel Malmén/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons