Annons

Miljoner hotas av svält på Afrikas horn

Länderna på Afrikas horn riskerar att drabbas av den värsta torkan på 40 år, enligt hjälporganisationer som vädjar om internationell hjälp för att undvika en svältkatastrof.
Etiopien/Somalia • Publicerad 2 februari 2022
Hafsa Bedel har förlorat många djur till följd av torkan, och har inte längre tillräckligt med mat till sina sex barn.Foto: Mulugeta Ayene/Unicef/AP/TT

Fler än sex miljoner människor i Etiopien väntas behöva akut humanitär hjälp i mitten av mars till följd av torkan som drabbat regionen, varnar FN:s barnfond Unicef sedan Somalia, Etiopien och Kenya slagit larm.

– Djur dör i en omfattande takt som ökar för varje månad, och djurs död betyder brist på mat för barn, för familjer, säger Unicefs representant för Etiopien, Gianfranco Rotigliano.

Annons

Rotigliano säger att vattenkällor är på väg att torka eller redan har torkat, och pekar på behovet av att reparera brunnar och borra nya.

Hafsa Bedel som bor i Etiopiens somaliska region säger till Unicef att hon saknar tillräckligt med mat för att försörja familjen och de sex barnen.

– Vi är bara en månad in i den långa torrperioden, och jag har redan förlorat 25 getter och får, säger hon.

– Jag har också förlorat fyra kameler. Det finns inget bete.

I grannlandet Somalia behöver fler än sju miljoner människor akut hjälp, enligt frivilligorganisationen Somalia NGO Consortium som varnar för att torkan kan vara den värsta på 40 år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons