Annons

Nej till utbyggnad – Grönan överklagar

Gröna Lund vill bygga ut tivolit – men får nej då det bedöms gå ut över Nationalstadsparken på Djurgården.
Beslutet överklagas.
Stockholm • Publicerad 6 maj 2021
Mark- och miljödomstolen säger nej till utbyggnaden av nöjesparken Gröna Lund i Stockholm. Arkivbild.
Mark- och miljödomstolen säger nej till utbyggnaden av nöjesparken Gröna Lund i Stockholm. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mark- och miljödomstolen upphäver detaljplanen för Gröna Lunds planerade utbyggnad, som man vill göra på en intilliggande parkering.

Planen strider mot riksintresset för Nationalstadsparken, skriver domstolen, som var enig i sitt beslut. Den lägger fram två orsaker till att detaljplanen upphävs: dels att en utvidgning av nöjesfältet i sig inte är tillåten inom Nationalstadsparken, dels att de kulturhistoriska värdena för riksintresset Nationalstadsparken skulle skadas om planen blev verklighet.

Annons

Stockholms kommunfullmäktige röstade för ett par veckor sedan fram detaljplanen för området vid den så kallade Skeppsholmsviken.

Gröna Lund har för avsikt att överklaga Mark- och miljödomstolens invändning. Detaljplan och beslutsprocess har varit väl underbyggda, meddelar Christer Fogelmarch, koncernchef vid Gröna Lunds ägarbolag Parks and resorts, i ett pressutskick.

I utskicket lyfter man också fram att det fram till år 1957 låg ett nöjesfält på parkeringsområdet som avses, som ligger tvärs över gatan från Gröna Lunds entré.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons