Annons

Miljardutdelning från Vattenfall

Staten får 7,2 miljarder kronor i aktieutdelning från energijätten Vattenfall. Men rörelseresultat för sista kvartalet under fjolåret föll ordentligt.
Höga kostnader och omfattande reparationer efter stormen Alfrida påverkade fjolåret negativt.
Ekonomi • Publicerad 5 februari 2020
Vattenfall avslutade 2019 med lägre vinst. Arkivbild.
Vattenfall avslutade 2019 med lägre vinst. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Vattenfalls vd och koncernchef Magnus Hall.
Vattenfalls vd och koncernchef Magnus Hall.Foto: Christine Olsson/TT

Rörelseresultatet är ner 42 procent till 2,4 miljarder kronor för det sista kvartalet på fjolåret. Intäkterna steg dock, plus tre procent till 46,2 miljarder kronor, enligt bokslutet.

Helårsresultatet efter skatt ökade med drygt 24 procent till 14,9 miljarder kronor jämfört med 2018.

Annons

– Vi hade ett starkt fjärde kvartal jämfört med året innan, men på den sista raden fick vi ett sämre resultat. Resultatet minskar på grund av engångsposter där nedskrivningar är en del och avsättningar för kärnkraft en annan, säger Magnus Hall, vd och koncernchef på Vattenfall.

Stormen påverkade

Stormen Alfrida hade den enskilt största inverkan på distributionsverksamheten för helåret 2019. Kostnaderna för reparationer av trasiga elnät och kostnader för avbrottsersättning för kunder landade på omkring 1 miljard kronor för Vattenfall.

Förstärkningarna av elnätet de senaste åren var inte tillräckliga för att klara av stormen, konstaterade Vattenfall i en egen rapport efter stormen. Detta trots att bolaget gjort stora investeringar på området.

– Vi jobbar ständigt för att förbättra elnäten och investerar kraftigt i dem. Våra investeringar förra året är upp 7 procent och det är det år vi investerat mest genom tiderna.

En storm som Alfrida var oerhört svår att förbereda sig på, säger Magnus Hall.

– När vinden kommer från fel håll får det tyvärr väldigt stora konsekvenser som vi kunde se i det här fallet. Det skulle kosta otroligt mycket om vi skulle stormsäkra hela nätet, och det gör vi inte utan vi gör det så gott vi kan.

Inget besked om elnätspris

Sedan regeringen införde intäktsramar som innebär lägre elnätspriser för hushållskunder har flera elbolag sänkt priserna. Men Vattenfall har ännu inget besked om när deras kunder kan få sänkta priser.

– Vi håller på med vår bedömning om hur vi ska hantera intäktsramen som nu är sänkt för elnäten i Sverige. Det kommer att ske förändringar under året, men vi har däremot inte bestämt hur det kommer att se ut och när.

Enligt Magnus Hall är det en komplicerat att göra bedömningen, och prissänkningarnas omfattning kommer att skilja sig mellan olika kunder.

– Vi kommer att kommunicera till våra kunder när vi har kommit fram till det här så att de känner sig trygga i vad som kommer att hända.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons