Annons

Miljarder slarvas bort i upphandlingar

Ekonomi • Publicerad 13 juni 2019
Den offentliga sektorn saknar mellan 70 och 100 miljarder kronor på grund av slarv i samband med offentlig upphandling, enligt Svenskt Näringsliv. Arkivbild.
Den offentliga sektorn saknar mellan 70 och 100 miljarder kronor på grund av slarv i samband med offentlig upphandling, enligt Svenskt Näringsliv. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Den offentliga sektorn förlorar mellan 70 och 100 miljarder kronor per år på grund av slarv i samband med offentlig upphandling. Det visar en kartläggning som gjorts av .

Lagen säger att kommuner och landsting ska ha god ekonomisk hushållning i sin verksamhet – men enligt arbetsgivarorganisationen görs mängder med usla inköp med dålig kontroll, uppföljning och bristfällig konkurrens.

Annons

Fortsätter slöseriet så kommer ytterligare 62 miljarder kronor saknas i kassan 2022, visar rapporten.

– Anledningen är att myndigheterna framför allt fokuserar på att tillhandahålla skola, vård och omsorg, snarare än upphandling, säger Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling på Svenskt Näringsliv i en på arbetsgivarorganisationens hemsida.

Totalt uppgår den offentliga upphandlingen till uppskattningsvis 700 miljarder kronor per år, motsvarande 17 procent av BNP.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig siffra vad gäller det uppskattade bortfallets andel av BNP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons