Annons

Nya miljarder in — läge att se över fondval

I helgen trillar miljarder in på spararnas premiepensionskonton när Pensionsmyndigheten gör den årliga insättningen.
Ekonomi • Publicerad 3 december 2020
Det orange kuvert från pensionsmyndigheten med information om pension och underlag för beräkning av pensionsrätter skickas ut i början av nästa år. Arkivbild.
Det orange kuvert från pensionsmyndigheten med information om pension och underlag för beräkning av pensionsrätter skickas ut i början av nästa år. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det kanske känns lite sådär mitt i julstöket, men det är alltid bra att se över ekonomin före årsskiftet, säger Annika Creutzer.

Totalt handlar det i år om intjänade premiepensionsrätter på totalt 44,5 miljarder kronor som sätts in på pensionsspararnas fondkonton. Det motsvarar i snitt 7 671 kronor per sparare och den maximala premiepensionsinsättningen någon kan få för helåret är 12 189 kronor, enligt Pensionsmyndigheten.

Utvärdera val

Annons

Premiepensionen är den delen av den allmänna pensionen som spararen själv kan bestämma över och välja hur pengarna ska placeras. De allra flesta har premiepensionen i det så kallade icke-valsalternativet AP7 Såfa.

Men för dem som gjort egna val kan det nu vara ett tillfälle att se över fondvalen.

– Är det något som känns för riskfyllt, har gått för dåligt eller på något annat sätt inte känns bra? Då kan det vara bra med ett byte. Kanske tycker man inte längre att det är kul att vara aktiv, säger Annika Creutzer.

De som vill hinna med förändringar i sina fondval, byta fonder eller fördelning mellan innehaven, före den nya insättningen måste begära ändring senast klockan 23.59 den 3 december, innan fonderna tillfälligt handelsstoppas. Men fondbyten går att göra i princip när som helst annars. Det kostar inget och kan göras med hjälp av bank-id på Pensionsmyndighetens sajt.

Få är aktiva

Ändringar som meddelas från den 4 december läggs på kö och genomförs tidigast 8 december, skriver Pensionsmyndigheten.

En förhållandevis liten andel sparare och pensionärer byter är aktiva med fondbyten. År 2018 var det knappt fem procent (drygt 330 000 personer) som gjorde byten, enligt Pensionsmyndigheten.

AP7 Såfan har också gett en historiskt bra avkastning, hjälpt av många år med bra börsuppgångar.

– Jag tror att många sett att det passiva valet har varit bra. Och det är också meningen att det ska gå att få en bra avkastning utan att göra ett aktivt val, säger Annika Creutzer.

– Numera kan man också gå i och ur AP7 Såfa, och känner man att man inte längre orkar vara aktiv kan man gå in i den.

Fakta: Årets pensionsrättsinsättningar

I år betalas totalt in 552 miljarder kronor på pensionsspararnas konton.

Av dessa utgör 288 miljarder kronor inkomstpension. Förra året var siffran 278 miljarder kronor.

Tjänstpensionens del, som betalas av arbetsgivarna, uppgår till cirka 220 miljarder kronor. Under 2019 låg insättningen på 210 miljarder kronor.

Och premiepensionsinsättningen uppgår till totalt 44,5 miljarder kronor. I fjol var siffran 43 miljarder kronor.

Inkomst- och tjänstepensionen betalas in löpande under året.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons