Annons

Milisledare i Haag nekar till brott i Darfur

Mord, våldtäkt, tortyr och plundring är några av de 31 krigsbrott och brott mot mänskligheten som Ali Kushayb anklagas för.
Under tisdagen inleddes rättegången i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag, Nederländerna.
Sudan • Publicerad 5 april 2022
Internationella brottsdomstolen i Haag, Nederländerna. Arkivbild.
Internationella brottsdomstolen i Haag, Nederländerna. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Övergreppen ska ha begåtts under Darfurkonflikten 2003 och 2004 i Sudan. Under de åren dödades 300 000 personer i regionen och 2,5 miljoner tvingades på flykt, enligt FN, som kallade konflikten för "världens värsta humanitära kris".

Kushayb, som egentligen heter Ali Muhammad Ali Abd-al-Rahman, var enligt åklagare ledare för den fruktade milisen Janjawid, som var trogen den dåvarande diktatorn Omar al-Bashir och som härjade i Darfur. Al-Bashir, som störtades 2019, är sedan 2009 också efterlyst av ICC, men har ännu inte utlämnats.

Annons

Åtalet kopplar honom till 504 mord, 20 våldtäkter och för att ha varit delaktig i att driva 41 000 människor på flykt. Överlevare till attacker från Janjawidmilisen anklagar även Kushayb för att personligen ha torterat civila som tagits till fånga.

– Jag är oskyldig till alla anklagelser, säger den nu 72-årige mannen i rättssalen i Haag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons