Annons

Provanställning kan räcka för uppehållstillstånd

Provanställning kan räcka för att få permanent uppehållstillstånd i Sverige, enligt Migrationsverket nya bedömning.
Inrikes • Publicerad 6 november 2020
Migrationsverket bedömer nu att det i “vissa fall kan vara möjligt att få ett permanent uppehållstillstånd trots att man har en provanställning”.
Migrationsverket bedömer nu att det i “vissa fall kan vara möjligt att få ett permanent uppehållstillstånd trots att man har en provanställning”.Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

De som vill få permanent uppehållstillstånd måste enligt en tillfällig lag kunna visa på en säker försörjning, exempelvis ha en fast anställning eller vara egenföretagare. Personer med provanställning, en relativt osäker anställningsform, har alltså tidigare inte beviljats permanent uppehållstillstånd.

Men nu kan det bli andra bud. Migrationsverket bedömer att det i “vissa fall kan vara möjligt att få ett permanent uppehållstillstånd trots att man har en provanställning”, skriver myndigheten på sin sajt. Förutsättningen är att det är tydligt att provanställningen kommer att övergå i en tillsvidareanställning.

Individuell bedömning

Annons

"Vi ser huvudsakligen att vår nya styrning innebär att vi kommer att göra en individuell bedömning vilket kan göra skillnad i vissa ärenden. En vägledning som kommer från till exempel Migrationsöverdomstolen de senaste åren går tydligt mot att man inom givna ramar ska ge ett större utrymme för just den individuella bedömningen", skriver Daniel Grynfarb, enhetschef på Migrationsverket, till TT.

Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson, är “väldigt förvånad och djupt bekymrad".

— Det som förvånar mig är att det inte är något i lagstiftningen som har ändrats, men nu helt plötsligt räcker det med provanställning ändå, säger hon.

"Urholkar tilltron"

Fler personer än vad som var tänkt från början kommer nu att få uppehållstillstånd genom provanställningar, när de som egentligen behöver prioriteras är personer som har störst skyddsbehov, enligt Malmer Stenergard.

— Det innebär att vi i ännu större utsträckning urholkar tilltron till vår migrationslagstiftning. Man sänder signaler är att bara man klamrar sig fast så räcker det för att få permanenta uppehållstillstånd i Sverige, säger hon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons