Annons

Migrationsdomstol kritiseras för väntetider

Samhälle • Publicerad 9 juni 2019
JO kritiserar migrationsdomstolen i Göteborg för handläggningstiderna. Arkivbild.
JO kritiserar migrationsdomstolen i Göteborg för handläggningstiderna. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Handläggningstiderna på migrationsdomstolen i Göteborg är oacceptabla och orimliga, anser Justitieombudsmannen (JO).

Personer som söker asyl kan fortfarande få vänta uppemot 21 månader på beslut, vilket strider på mot regeringsformen som slår fast att en rättegång ska genomföras inom skälig tid, rapporterar .

Annons

Förvaltningsrätten i Göteborg, dit migrationsdomstolen hör, anser att kritiken är berättigad.

– Det är helt riktigt att de här personerna får vänta alldeles för länge, säger Johan Sanner, lagmannen vid förvaltningsrätten, till SR.

Kritiken följer en anmälan till JO i januari som rör en pojke som först fick avslag på sin asylansökan och sedan fick vänta fyra år på ett tillfälligt uppehållstillstånd för att studera i Sverige.

De långa handläggningstiderna förklaras dels med den stora mängden asylsökande 2015 och fördelningen av ärenden. Domstolen i Göteborg ska egentligen ta hand om 20 procent av ärendemängden men de senaste åren har de istället fått hantera upp till 31 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons