Annons

Salvini mot åtal – stoppade migranter på båt

Italiens tidigare inrikesminister, Legaledaren Matteo Salvini, kan ställas inför rätta för hanteringen av ett hundratal migranter som räddats ur Medelhavet.
Den italienska senaten har röstat för att häva hans immunitet. En fällande dom kan ge ett långt fängelsestraff och sätta stopp för Salvinis maktambitioner.
Italien • Publicerad 12 februari 2020
Matteo Salvini får stödklappar av Legakollegor efter senatens beslut om att häva hans immunitet.
Matteo Salvini får stödklappar av Legakollegor efter senatens beslut om att häva hans immunitet.Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Bruno Gregoretti plockade upp 130 migranter ur Medelhavet i juli förra året. Arkivbild från 2015.
Bruno Gregoretti plockade upp 130 migranter ur Medelhavet i juli förra året. Arkivbild från 2015.Foto: Lino Azzopardi
Fartyget Open Arms nekades lägga till i Italien i augusti förra året. Även där pågår en utredning mot Salvini.
Fartyget Open Arms nekades lägga till i Italien i augusti förra året. Även där pågår en utredning mot Salvini.Foto: Salvatore Cavalli

I flera dagar låg den italienska kustbevakningens fartyg Bruno Gregoretti utanför Italien förra sommaren. Ombord fanns över 100 migranter som räddats ur Medelhavet. Men Matteo Salvini, ledare för ytterhögerpartiet Lega och Italiens dåvarande inrikesminister, gav inte fartyget tillstånd att gå i land och migranterna tvingades därför kvar ombord i sex dagar.

En domstol i Sicilien har begärt att Salvini ska prövas för "sequestro", en åtalspunkt som kan översättas frihetsberövande, för att ha berövat migranterna deras rörelsefrihet i juli.

Annons

Det stora hindret för en rättegång har nu hävts: Den italienska senaten har röstat för att häva den immunitet som Matteo Salvini åtnjuter för saker han gjorde under sin tid som statsråd.

Flera utredningar

– Jag är helt och hållet avslappnad när det gäller detta och jag är stolt över vad jag gjorde, säger Salvini efter att senatorerna röstat, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

– Jag svor på konstitutionen, som säger att det är varje medborgares plikt att försvara nationen.

Han tillägger att han skulle göra samma sak "när" han "kommer tillbaka till makten".

Legaledaren anser sig ha satt press på de andra EU-länderna med sitt tilltag, för att fler skulle gå med på att ta emot migranterna.

För Matteo Salvini är migrationen till Italien en profilfråga och detta fall är långt ifrån det enda av sitt slag. Under två år har han varit föremål för fem utredningar, skriver den brittiska tidningen The Guardian. Inte sedan ex-premiärministern och mediemogulen Silvio Berlusconi, som dömdes till fyra års fängelse, har Italien haft en politisk ledare med en lika lång lista juridiska fall mot sig.

Vid sidan av detta har Lega skjutit i höjden i opinionsmätningarna under Salvinis ledning.

Han har själv uppmuntrat till en rättsprocess och säger sig också ha haft stöd i sitt agerande från den partilöse premiärministern Giuseppe Conte.

Skulle Salvini ställas inför rätta och dömas för "sequestro", en anklagelsepunkt som brukar användas i kidnappningsfall, riskerar han 15 års fängelse. En fällande dom skulle också innebära att han inte får lov att inneha något politiskt ämbete i Italien igen.

Avgick förra året

Under sin tid som inrikesminister i den tidigare regeringen, mellan juni 2018 och september 2019, lade Salvini stor vikt vid att begränsa migrationen till Italien från Nordafrika. Italien var då det sydeuropeiska land som tog emot överlägset flest av de många människor som migrerade över Medelhavet.

Annons

Ett av hans första drag var att stänga italienska hamnar för räddningsfartyg med migranter från Libyen.

När den tidigare regeringen föll – till följd av att Matteo Salvini sökt ett nyval för att kapitalisera på ett nästan fördubblat väljarstöd – hamnade Lega i opposition. Regeringskollegorna i Femstjärnerörelsen bildade ett nytt samarbete och regerar nu med socialdemokratiska Demokratiska partiet, mittenpartiet Levande Italien samt den lilla vänstergruppen Fria och lika.

Salvinis Lega är dock fortfarande Italiens största parti med över 30 procents stöd i landet, enligt de senaste opinionsundersökningarna.

Martin Mederyd Hårdh/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons