Annons

Mexiko: För tidigt att gratulera Biden

Gratulationer från världsledare strömmar in till Demokraternas kandidat Joe Biden i USA.
Men grannlandet Mexiko avvaktar – och från Brasiliens president Jair Bolsonaro är det tyst.
USA • Publicerad 8 november 2020
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador.
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador.Foto: Marco Ugarte/AP/TT
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.Foto: Eraldo Peres/AP/TT
Joe Biden under sitt segertal.
Joe Biden under sitt segertal.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

En flod av gratulationer har skickats från stats- eller regeringschefer världen över efter beskedet att Joe Biden vinner presidentvalet i USA. På listan över länder återfinns Japan, Kanada, Sverige, Tyskland, Venezuela – och många fler.

Men en gratulation från presidenten i grannlandet Mexiko saknas. President Andrés Manuel López Obrador säger att det är för tidigt och att han vill vänta tills alla rättsliga frågor har klarats upp.

Annons

– Vi vill inte vara oförsiktiga. Vi vill inte agera ovarsamt och vi vill respektera människors självbestämmande och deras rättigheter, säger han på en presskonferens, rapporterar nyhetsbyråer.

– Vi har en väldigt bra relation till båda kandidaterna, tillägger han.

"Stor respekt"

Donald Trumps kampanj har lämnat in stämningar i flera delstater, med anklagelser om röstfusk. Men hittills har presidenten inte kunnat presentera några konkreta bevis och amerikanska mediebolag har samstämmigt utropat Joe Biden till segrare.

Trumps relation till Mexiko har tidvis varit frostig. Inte minst eftersom ett av hans vallöften 2016 var att bygga en mur mot Mexiko – en mur som han ville att Mexiko skulle betala för.

Vänsterledaren López Obrador, som tillträdde som president för två år sedan, har dock lyckats upprätthålla en hjärtlig relation med Trump. Han besökte till och med sin kollega på sin första utlandsresa som president.

– President Trump har visat oss stor respekt och vi har enats kring väldigt bra avtal, säger López Obrador, men påpekar också att detsamma gäller för Joe Biden.

"Brasiliens Trump" tyst

Ledaren för Latinamerikas andra bjässe, Brasilien, är tyst. President Jair Bolsonaro har twittrat och framträtt live på sociala medier sedan beskedet, utan att nämna USA:s presidentval.

En del brasilianska medier rapporterar, med hänvisning till regeringskällor, att Bolsonaros regering inte kommer att erkänna Bidens seger förrän de rättsliga turerna som Trump har hotat med har klarats ut i domstol.

Högerledaren Jair Bolsonaro har kallats för Brasiliens Trump och har öppet stöttat sin kollegas återvalskampanj.

Han visade också sitt missnöje med Joe Biden inför det presidentvalet. Efter att den demokratiske presidentkandidaten i den första valdebatten mot Donald Trump sagt att USA måste pressa Brasilien att bättre skydda Amazonas regnskog, svarade Bolsonaro med att kalla uttalandet "katastrofalt och onödigt", rapporterar AFP.

Annons

"Vilken skam, herr John Biden!", skrev den brasilianske presidenten på sociala medier, med felstavning av namnet.

Maduro gratulerar

Två av Brasiliens tidigare presidenter, Lula da Silva och Dilma Rousseff, har dock valt att gratulera Biden.

"Jag välkomnar Bidens seger och hoppas att han kommer att vägledas av de humanistiska värden som utmärkte hans kampanj", skriver Lula bland annat på Twitter.

Under natten anslöt sig även Japans premiärminister Yoshihide Suga till listan av gratulerande världsledare på Twitter, där han skrev att han önskar en stärkt allians mellan USA och Japan.

Också Venezuelas politiska rivaler, president Nicolás Maduro och oppositionsledaren Juan Guaidó har under natten båda erkänt Bidens seger.

Venezuela "kommer alltid att vara redo för dialog" med USA:s folk och USA:s regering, skriver president Maduro, vars regim har ålagts flera nya sanktioner under Donald Trumps styre.

Oppositionsledaren Juan Guaidó, som står USA nära, säger att han och Biden kommer att "arbeta tillsammans för att säkerställa återuppbyggnaden av demokrati, frihet och mänskliga rättigheter för det venezuelanska folket."

Gratulationer kommer även från Israel och premiärminister Benjamin Netanyahu som haft nära relationer till Donald Trump. I ett inlägg på Twitter kallar Netanyahu Biden för "en stor Israelvän" och vänder sig till såväl honom som tillträdande vicepresident Kamala Harris.

"Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med er båda för att ytterligare stärka den speciella alliansen mellan USA och Israel".

Netanyahu tackade även Donald Trump för "vänskapen du har visat staten Israel och mig personligen".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons