Annons

Meta hårdsatsar för videomöten i vr

Sociala medier-bjässen satsar på de professionella användarna med sitt nya vr-set Meta Quest Pro. Bland annat hoppas bolaget på att användarna ska vilja använda hjälmarna till videomöten.
Tech • Publicerad 12 oktober 2022
Metas nya vr-set Quest Pro är dyr, och riktar sig till professionella. Pressbild.
Metas nya vr-set Quest Pro är dyr, och riktar sig till professionella. Pressbild.Foto: Meta
Med vr-setet kommer också ett par kontroller. Pressbild.
Med vr-setet kommer också ett par kontroller. Pressbild.Foto: Meta

Med en prislapp på motsvarande 17 000 kronor rör det sig om en rejäl investering för den som vill lägga vantarna på den nya utrustningen som börjar skeppas den 25 oktober.

Till skillnad från de flesta andra vr-seten på konsumentmarknaden så är det inte främst spelare som Meta vill nå den här gången, utan professionella som behöver vr-verktyg till arbetet.

Samarbete med Microsoft

Annons

Meta hävdar att man tror att vr-maskiner kommer att bli lika vanliga som bärbara datorer och surfplattor är i dag, och är en del i bolagets satsning på det så kallade metaverse.

– I princip så är det här ett steg mot alla 200 miljoner människor som skaffar sig en ny pc varje år att i stället börja göra en del av arbetet i vr, säger Metas vd Mark Zuckerberg i en intervju med The Verge.

Vill förändra arbetet

Meta, under det tidigare namnet Facebook, köpte vr-tillverkaren Oculus 2014, och redan då sade Zuckerberg att företaget ville "förändra sättet vi arbetar, spelar och kommunicerar".

"Mobil är dagens plattform, och nu gör vi oss redo för morgondagens plattformar", sade han i ett uttalande.

Zuckerberg, som sett sitt företags aktie dyka under året, förlorar för närvarande miljarder på satsningen på metaverse. I The Verge-intervjun betonar vd:n att satsningen fortsatt är långsiktig.

– Det är inte så att de här sakerna kommer att vara helt mogna om ett år eller ens två eller tre år. Det kommer att ta lång tid att bygga ut nästa datorplattform, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons