Annons

Mer Sida-pengar för att motverka matbrist

Inrikes • Publicerad 10 december 2020
World Food Program får totalt 115 miljoner kronor extra för sitt arbete, bland annat i Jemen. Arkivbild.
World Food Program får totalt 115 miljoner kronor extra för sitt arbete, bland annat i Jemen. Arkivbild.Foto: Hani Mohammed

Sveriges biståndsmyndighet Sida ökar sitt ekonomiska stöd för att lindra matbristen i världen. Totalt handlar det om 165 miljoner kronor som framför allt kommer att tillfalla World Food Program, årets vinnare av Nobels fredspris. Även FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, och IFAD, som ger stöd till urfolk, får ta del av pengarna.

Enligt Sida har coronapandemin, väpnade konflikter och klimatförändringar lett till att antalet människor som inte har tillräckligt att äta under året fördubblats till 272 miljoner.

Annons

Samtidigt har pandemin slagit hårt mot rikare länders ekonomier, vilket påverkat finansieringen av nödvändiga hjälpinsatser negativt.

Det extra stödet är en följd av att Sida fått mer pengar av regeringen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons