Annons

Mer droger i beslag än under hela förra året

Beslag av kokain och cannabis ökar lavinartat i Sverige.
Under årets sex första månader togs över tre ton cannabis och 860 kilo kokain – mer än under hela 2022.
Brott • Publicerad 6 juli 2023
Kokain beslagtagen i Helsingborgs hamn visas upp vid en presskonferens på Tullverket i Malmö i maj 2023. Arkivbild.
Kokain beslagtagen i Helsingborgs hamn visas upp vid en presskonferens på Tullverket i Malmö i maj 2023. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Del av cannabisbeslag på totalt 316 kilo i Helsingborg. Pressbild från Tullverket.
Del av cannabisbeslag på totalt 316 kilo i Helsingborg. Pressbild från Tullverket.Foto: Tullverket

Sammanlagt beslagtogs över 4,5 ton cannabis, kokain och amfetamin under årets första sex månader, enligt färsk statistik från Tullverket.

Cannabisbeslagen ökade från 923 kilo under samma period förra året till 3 182 kilo i år, kokainbeslagen från 59 till 862 kilo och amfetaminbeslagen från 241 till 530 kilo.

Annons

Även heroinbeslagen ökade från 0,3 kilo till 5,4 kilo.

Beslagen av cannabis och kokain är redan nu större än under hela förra året, då sammanlagt 2 285 respektive 822 kilo togs i beslag.

Tullverket har i år gjort 14 enskilda narkotikabeslag på över 100 kilo, dubbelt så många som under hela fjolåret.

Omfattande smuggling

– De stora beslagen visar att vi har blivit vassare, men också att smugglingen är mer omfattande och att man utnyttjar sårbarheter i Sverige och svenska hamnar, säger Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson.

Inte minst kokainbeslagen har skjutit i höjden på senare tid.

– Kokainet vi beslagtar vid gränsen är av väldigt hög kvalitet. Gör vi ett beslag av 200 kilo så motsvarar det 600 kilo på gatan. Man späder det upp till tre gånger, så det blir väldigt mycket när ett gram kostar mellan 800 och 1 000 kronor.

Bara i Helsingborgs hamn, Sveriges största mottagare av kylcontainrar från Sydamerika, beslagtogs fram till slutet av maj mer kokain än i hela Sverige under hela förra året.

Hamnen, konstaterar Charlotte Svensson, har blivit en viktig inkörsport för smugglingen till Sverige liksom till andra europeiska länder.

"Exceptionell" ökning

Tullverket och polisen har den senaste tiden varnat för att Sverige blivit ett nav och transitland för narkotikasmuggling, inte minst av kokain, till andra nordiska och europeiska länder.

– Eftersom priset inte har gått i höjden när vi har gjort de här beslagen så bedömer vi att det inte bara var avsett för den svenska marknaden.

Annons

Även Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson, som ansvarar för EU:s inre säkerhet, har flera gånger uttryckt oro för utvecklingen.

– Vi har sett ökade beslag av kokain i hela EU, men ökningen i Sverige är exceptionell, sade Johansson till TT i samband med att EU:s narkotikamyndighet släppte sin senaste årsrapport i juni.

Öresundsbron, en lång rad hamnar och en lång gräns gör Sverige sårbart för smuggling av såväl narkotika som vapen, konstaterar Charlotte Svensson, som efterlyser mer teknisk utrustning.

– Vi behöver skanna fler containrar och lastbilar. Då blir vi mer effektiva vid gränsen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons