Annons

Rysk "hjälte" ska leda invasionen

Attacker mot civila fortsätter att prägla kriget enligt västerländsk underrättelse, dagen efter den dödliga attacken mot tågstationen i Kramatorsk.
Ryssland uppges nu byta befälhavare och omgruppera sina styrkor för att inta staden Charkiv.
Ukraina • Publicerad 9 april 2022
President Vladimir Putin till vänster och vad som påstås vara krigets nye befälhavare Aleksandr Dvornikov längst till höger.
President Vladimir Putin till vänster och vad som påstås vara krigets nye befälhavare Aleksandr Dvornikov längst till höger.Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT
Kvinna med barn går på bussen för att fly Kramatorsk under lördagen.
Kvinna med barn går på bussen för att fly Kramatorsk under lördagen.Foto: Andriy Andriyenko/AP/TT
Delar av roboten som slog ned i Kramatorsk.
Delar av roboten som slog ned i Kramatorsk.Foto: Andriy Andriyenko/AP/TT
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–7 april.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–7 april.Foto: Johan Hallnäs/TT

Den ryska invasionen ska ha fått en ny, erfaren befälhavare i form av generalen Aleksandr Dvornikov, enligt uppgifter till BBC.

Han har tidigare lett ryska styrkor i Syrien och enligt en källa tillsätts han i ett försök att öka koordineringen mellan styrkorna.

Annons

– Om inte Ryssland byter taktik är det svårt att se att de ska lyckas ens med de begränsade mål som de nu har, säger källan.

60-årige Dvornikov har en lång militär karriär bakom sig. Han utnämndes 2016 av Vladimir Putin till ryska federationens hjälte, den finaste hedersutmärkelsen som kan tilldelas en rysk medborgare, som tack för sina insatser i Syrienkriget.

"Ännu ett krigsbrott"

Ryska attacker mot civila, likt den i Kramatorsk då minst 52 personer varav fem barn dödades i en robotattack mot järnvägsstationen, fortsätter att prägla kriget enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Intill stationen syntes såväl gosedjur som packade väskor utspridda på marken.

– Det hände vid 10.30 och vid den tiden fanns omkring 4 000 personer på stationen som väntade på det första tåget, säger stadens borgmästare Oleksander Hontjarenko till BBC.

Han tillägger att det inte finns några militära mål i närheten.

– Det här är ännu ett ryskt krigsbrott där alla inblandade kommer att hållas ansvariga, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett videosänt tal.

Världsledare har redan fördömt attacken, konstaterar han. Nu krävs ett kraftigt och enat svar från omvärlden. Ryssland nekar till ansvar.

Under lördagen, dagen efter den blodiga attacken, samlades civila återigen för att försöka fly Kramatorsk. Järnvägsstationen, som var en knutpunkt för flyktingar i området, är stängd. I stället fylls bussar och minibussar med kvinnor, barn, äldre och andra civila på flykt.

Rysk omgruppering

Enligt generalmajor Kyrylo Budanov, chef för ukrainska försvarets underrättelseenhet, omgrupperar nu ryska soldater för att snart avancera mot Charkiv, Ukrainas näst största stad.

Annons

– De hämtar ytterligare styrkor i Belgorod (nära gränsen i västra Ryssland) för att kompensera förlusterna i Ukraina, säger Budanov till CNN.

Ryska styrkor fokuserar enligt brittisk underrättelse främst på Donbass-regionen, hamnstäderna Mariupol och Mykolajiv, och förstärkning väntas även i luften i södra och östra Ukraina.

– Planen är först och främst att avancera mot Charkiv. De kommer försöka göra slut på Mariupol och enbart efter det kommer de att försöka avancera mot Kiev, säger Budanov.

Under lördagen har tio humanitära korridorer kunnat upprättas, enligt ukrainska myndigheter. Artilleribeskjutning av städer i Luhansk-regionen fortsätter och den lokale guvernören uppmanar människor att evakuera innan fler ryska styrkor anländer.

Ryssland verkar dock ha problem med att uppnå sitt mål om att etablera en landkorridor mellan Krimhalvön och Donbass-regionen på grund av motstånd från ukrainska styrkor, enligt Storbritanniens försvarsdepartement.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons