Annons

Mer än dubblad förlust för Polestar

Ekonomi • Publicerad 1 september 2022
Polestars förlust mer än fördubblades under årets första halvår. Arkivbild
Polestars förlust mer än fördubblades under årets första halvår. ArkivbildFoto: Andy Wong AP/TT

Den Göteborgsbaserade elbilstillverkaren Polestar, som noterades på Wall Street i juni, redovisar en rörelseförlust på 885,2 miljoner dollar, motsvarande 9,5 miljarder kronor, för årets första halvår. Det kan jämföras med förlusten på 364,7 miljoner dollar under motsvarande period 2021.

Resultatet tyngs bland annat av en engångskostnad för noteringsprocessen, som gjordes via en fusion med förvärvsbolaget Gores Guggenheim, på 372,3 miljoner dollar. Men marknadsföring och administrativa kostnader ökade också kraftigt, upp med 60 procent till 446,8 miljoner dollar.

Annons

Omsättningen nästan fördubblades, upp med 95 procent, till 1 041,3 miljoner dollar. Leveransvolymen ökade till 21 185 bilar, upp från 9 510 bilar ett år tidigare.

Enligt Polestars vd Thomas Ingenlath har Polestar kvar ett bra "momentum" i verksamheten och ledningen räknar med att kunna uppnå målet om en leveransvolym i år på 50 000 bilar och därefter fortsätta växa med hjälp av nya bilmodeller som är på väg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons