Annons

Mer än 100 öar är kartlagda

Kalmar läns museum har på uppdrag av länsstyrelsen sedan 1996 arbetat med en inventering av bebyggelsen i den småländska skärgården.
Nyheter • Publicerad 9 december 2003
Örjan Molander, Magnus Johansson och Thorsten Jansson står bakom boken Smålandskustens skärgård. En inventering av bebyggelsen i skärgården. 
FOTO: OLLE NILSSON
Örjan Molander, Magnus Johansson och Thorsten Jansson står bakom boken Smålandskustens skärgård. En inventering av bebyggelsen i skärgården. FOTO: OLLE NILSSONFoto: 

Nu presenteras över 100 öar från östgötagränsen till Mönsterås, öar som varit bebyggda sedan 1940-talet.

Syftet med inventeringen är att få mer ingående kännedom om öarnas äldre byggnadsbestånd och odlingslandskap.

Annons

- Inventeringen kan i framtiden ligga till grund för beslut om skydd, bidrag och vård av bebyggelse och odlingslandskap, framhåller Örjan Molander, förste antikvarie på länsmuséet.

- Materialet kan även användas

i olika utvecklingsprojekt, vid rådgivning och för att utveckla ett kulturmiljöprogram för skärgården.

Genomtänkt bebyggelse

Inventeringen inleddes 1996. Sedan 1999 har arbetet skett på heltid. Resultatet har nu samlats i en bok, Smålandskustens skärgård, som är den 87:e i ordningen av de årsböcker länsmuseet ger ut. Huvudförfattare är Agneta Ericsson som är antikvarie vid Kalmar läns museum. Hon är också projektledare för skärgårdsinventeringen. I boken beskriver hon inledningsvis skärgårdens bebyggelsehistoria och ger en översikt av skärgårdens kulturhistoriska utveckling.

Magnus Johansson som är bebyggelseantikvarie har skrivit ett kapitel om byggnadstraditioner i Smålands skärgård. Han har också deltagit

i inventeringen av bebyggelsen.

- I skärgården byggde befolkningen genomtänkt och klokt, konstaterar han. Bebyggelsens placering och husens utformning anpassades till de geografiska villkoren.

Magnus Johansson berättar också att det finns en skillnad i bebyggelsemönstret mellan ytterskärgården och öarna närmare fastlandet. På öarna

i innerskärgården byggde man ungefär som på fastlandet. På de yttre öarna ligger bebyggelsen samlad i en enda klunga runt den naturliga hamnen.

Annons

- Öarnas befolkning har varit mycket intresserad av att hjälpa till och bidragit med många värdefulla upplysningar.

Urbergsskärgård

Thorsten Jansson är journalist och författare. Han har i tjugo års tid paddlat i skärgården och besökt de flesta öar. Hans kapitel handlar om naturen i skärgården.

- Det har varit fantastiskt roligt att få vara med och göra den här inventeringen, förklarar han och berättar att den småländska skärgården består av två typer av skärgård.

- I norr finns urbergsskärgården med skogsklädda öar och kala vindpinade skär. Mellan Oskarshamn och Mönsterås tar moränskärgården vid med en berggrund av sandsten och gles tallskog på öppna sandstenshällar.

Boken innehåller också skildringar av fornlämningarna i kust- och skärgårdsområdet. Ett särskilt kapitel, skrivet av fiskerikonsulent Hans-Kristian Molander, handlar om fiskets utveckling under de senaste 50 åren.

Boken är rikt illustrerad dels av författarna, dels med bilder ur länsmuseets arkiv. Här finns också en bibliografi över litteratur om skärgården.

Örjan Molander berättar att boken, som finansierats av länsstyrelsen och med EU-pengar, tryckts i 1 500 exemplar. Den kommer att säljas via bokhandeln i de tre berörda kommunerna. Eftersom Kalmar läns hembygdsförbund också bidragit till årsbokens utgivning går den även till alla som är medlemmar i hembygdsföreningarna.

Resultatet av inventeringen har också getts ut som särskilda "ö-rapporter". Rapporten finns även på kulturmiljövårdens bebyggelseregister på internet. Dessutom kommer ett speciellt nummer av Skärgårds Bladet som ges ut av Smålandskusten Skärgårdsförening.

LEIF LUNDQVIST

leif.lundqvist@barometern.se

Leif Lundqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons