GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mensa får svensk ordförande

Världens smartaste förening, Mensa International, får för första gången en svensk ordförande. Björn Liljeqvist har ett digert arbete framför sig.
Att leda en internationell organisation bestående av högintelligenta människor sägs nämligen vara som att valla en flock katter.
Utbildning • Publicerad 25 juni 2019
Mensa Internationals nya ordfärande Björn Liljeqvist arbetar till vardags med att föreläsa om studieteknik och inlärning. Arkivbild.
Mensa Internationals nya ordfärande Björn Liljeqvist arbetar till vardags med att föreläsa om studieteknik och inlärning. Arkivbild.Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Med andra ord en nästintill omöjlig uppgift. Katter springer dit de vill, så är även fallet med "Mensaner".

– De flesta är vana vid att ha rätt och att gå sin egen väg, säger Björn Liljeqvist till TT.

Han kommer från Stockholm och gick med i Mensa Sverige vid 15 års ålder, och var med och bildade föreningens ungdomsavdelning.

Sedan dess har han haft flera olika roller på lokal och nationell nivå, däribland testansvarig och svensk ordförande 2007–2011.

Större än USA

I dag kan han säga att han är en av de personer som sett till att Mensa i Sverige har vuxit till den stora förening den är i dag.

– Vi har tre gånger fler medlemmar per capita än vad de har i USA. Det är inte bara för att folk är intresserade, det krävs nästan lite tråkig svensk föreningstradition för att få det hela att fungera.

Det är bland annat den traditionen som han hoppas kunna bidra med i sin nya roll i den internationella organisationen med över hundra medlemsländer världen över.

Att vara ordförande i världens smartaste förening – betyder det att man är smartast i världen? Frågan gör Björn Liljeqvist lite smått generad.

– Nej, jag ser inte mig själv som det. Vi brukar skoja om att det är de mest korkade medlemmarna som tar på sig förtroendeuppdrag, det hade kanske varit smartare att ta det lugnt och låta någon annan göra jobbet.

Tuff uppgift

Björn Liljeqvist efterträder organisationens tidigare ordförande Bibiána Balanyi från Ungern, och tillträder den 1 juli.

Den främsta – och svåraste – uppgiften är enligt honom själv att skapa rätt förutsättningar för att få en samling individer av högintelligenta människor till att bli en intelligent organisation som kan leva upp till sitt syfte:

– Att identifiera och främja intelligens i samhället, och se till att den inte slösas bort eller underskattas.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.