Annons

Mendez tröja ger SVT huvudbry

Melodifestivalen • Publicerad 8 februari 2020
En hund som andra hundar eller den politiska symbolen "Negro matapacos"? Mendez tröja innebär huvudbry för Melodifestivalens ledning.
En hund som andra hundar eller den politiska symbolen "Negro matapacos"? Mendez tröja innebär huvudbry för Melodifestivalens ledning.Foto: Claudio Bresciani/TT

Motivet på den tröja som Mendez bar när han framförde bidraget "Vamos amigos" i Melodifestivalen kan ha varit ett politiskt budskap, skriver Göteborgs-Posten.

Hunden på Mendez tröja liknar "Negro matapacos" – "den svarta polismördaren", en symbol föreställande en herrelös hund som befann sig mitt i gatuprotesterna i Chiles huvudstad Santiago år 2010. Symbolen förekom på nytt i samband med de våldsamma protesterna som skakade om Mendez hemland Chile i höstas.

Annons

– Jag fick höra under direktsändningen att det fanns ett visst symbolvärde i det motivet som var på tröjan, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius till Göteborgs-Posten.

Huruvida Mendez kommer att diskvalificeras på grund av tröjans möjliga politiska koppling är "för tidigt att säga", enligt Helenius.

– Men helt tydligt är att Mendez inte kommer kunna ha den här tröjan på sig framöver, säger hon.

Själv nekar Leo Mendez till att han burit tröjan av politiska skäl.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons