Annons

Medvind för de gröna i Tyskland

Framgångarna för De gröna i Tyskland fortsätter även efter EU-valet. I två färska opinionsundersökningar får partiet ungefär lika mycket stöd som kristdemokraterna CDU och deras systerparti CSU.
Samtidigt backar socialdemokratiska SPD till nya bottennivåer.
Tyskland • Publicerad 6 juni 2019
Annalena Baerbock, språkrör för de gröna i Tyskland, under partikonventet i Leipzig i november. Arkivbild.
Annalena Baerbock, språkrör för de gröna i Tyskland, under partikonventet i Leipzig i november. Arkivbild.Foto: Jens Meyer/AP/TT

I en opinionsundersökning gjord av institutet Infratest Dimap på uppdrag av tv-kanalen får De gröna 27 procent av sympatierna – en procentenhet mer än förbundskansler Angela Merkels CDU/CSU. Resultatet bekräftas av en opinionsmätning gjord av Forschungsgruppe Wahlen på uppdrag av public service-kanalen där miljöpartiet får 26 procent, bara en procentenhet mindre än CDU/CSU.

Samtidigt backar kristdemokraternas koalitionspartner socialdemokratiska SPD i båda mätningarna och får kring 12 procent. Partiet är i gungning sedan partiledaren Andrea Nahles avgick i söndags efter svidande nederlag både i EU-valet och delstatsvalet i Bremen.

Annons

På en fråga i ARD-undersökningen vilket parti som har de bästa svaren för framtiden får De gröna 27 procent av sympatierna, mer än dubbelt så mycket som CDU/CSU.

Medvinden för De gröna, som blev näst största tyska parti i EU-valet, beror bland annat på att klimatfrågan seglat upp som en av de hetaste frågorna i Tyskland.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons