Annons

Nadal blickar mot ny titel

En veteran med mängder av finalrutin på de stora arenorna. Och en helt ny grand slam-finalist. Det är duon som gör upp om US Opens herrtitel.
Tennis • Publicerad 7 september 2019
Rafael Nadal efter segern.
Rafael Nadal efter segern.Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT

En något frustrerad Rafael Nadal är i sin 27:e final i en grand slam-turnering. Vägen dit har varit behaglig för världstvåan, men i semifinalen mot Matteo Berrettini fick världstvåan visa upp hela sitt register för att inte hamna i underläge.

– Jag hade lite tur som vann första setet. När jag äntligen fick ett break i andra avgjorde det matchen, sade Nadal i segerintervjun efter matchen.

Annons

Hans analys stämde med det publiken fick se. Berrettini bjöd inledningsvis på fint spel, men efter Nadals break gick luften ur uppstickaren, som bara tog ytterligare två game.

Jagar Federer?

Segersiffrorna skrevs till 7–6, 6–4, 6–1 och Nadal har bara tappat ett set under turneringen. Hans spel tyder på att det mycket väl kan bli en 19:e grand slam-titel och i så fall bara vara en seger bakom Roger Federer, som har flest singeltitlar av alla på herrsidan.

Men något framtida rekord säger sig Nadal inte tänka på.

– Självklart skulle jag gärna vara den som har vunnit flest grand slams, men jag kommer fortsätta sova bra även om jag inte är den som vunnit mest, säger Nadal på en presskonferens efter matchen.

– Om jag lyckas vinna på söndag, så okej, det skulle vara fantastiskt. Om jag förlorar hoppas jag att jag får fler chanser i framtiden. Men man kan inte gå omkring hela dagarna och vara frustrerad och tänka på vad grannen gör bättre än du.

Medvedev nästa

I finalen ställs Nadal mot Daniil Medvedev. Den ryske 23-åringen är framme i sitt livs första grand slam-final efter att ha besegrat Grigor Dimitrov i tre raka set i sin semifinal. Bakom siffrorna 7–6, 6–4, 6–3 döljer sig en hel del dramatik, i synnerhet från första set där Dimitrov var den bättre av spelarna, men missade i de avgörande lägena.

Medvedev har inte Nadals rutin och imponerande historik. Men han har formen. Sedan Wimbledon i juli har han spelat 22 matcher i Nordamerika, och vunnit 20 av dem.

– Nu är jag bara så glad av att vara i final. När jag åkte till Amerika visste jag inte att det skulle gå så här bra. Jag måste säga att jag älskar USA, sade Medvedev i segerintervjun på innerplan till en jublande publik.

"Vill bara njuta"

Om Medvedev vinner söndagens final blir han den förste ryske grand slam-mästaren på herrsidan sedan Marat Safin vann Australian Open 2002. Men en av sensommarens två förluster var mot söndagens kombattant och även Medvedev vet att en Nadal i form är svårslagen.

Och spanjoren lovade efter semifinalen att vara som allra bäst i turneringens sista match.

– Nu vill jag bara njuta i morgon (lördag) och få ett bra träningspass och sedan vara i allra bästa form på söndag.

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons