Annons

Medicin kan minska covid-dödlighet med 70 procent

En reumatismmedicin kan blockera coronaviruset och minska dödligheten hos patienter med måttlig till svår covid-19 med 70 procent.
Det visar ny forskning från bland annat Karolinska institutet, som publiceras i tidskriften .
Vetenskap • Publicerad 13 november 2020
Läkemedlet baricitinib kan hjälpa mot covid-19, enligt en ny studie. Arkivbild.
Läkemedlet baricitinib kan hjälpa mot covid-19, enligt en ny studie. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Det handlar om läkemedlet baricitinib, som i dag används mot ledgångsreumatism.

Studien gjordes på 83 patienter på sjukhus i Italien och Spanien, som utöver den vanliga behandlingen också fick baricitinib. Hos 17 procent av dessa förvärrades sjukdomen så de antingen avled eller behövde respirator, medan motsvarande siffra i en kontrollgrupp med 83 patienter som inte fick medicinen var 35 procent. Patienterna var i genomsnitt 81 år gamla.

Annons

"Resultatet är särskilt uppmuntrande eftersom studien inkluderade en stor kohort av äldre patienter, en grupp som ofta utesluts i andra försök", säger Volker Lauschke, vid institutionen för fysiologi och farmakologi på Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Redan i juni kunde samma forskarlag genom AI identifiera att baricitinib var en medicin som kunde hjälpa mot covid-19. I den nya studien visar forskarna hur medicinen minskar virusets förmåga att sprida sig och ta sig in i cellerna.

Biverkningar som bakterieinfektioner och hjärt- och kärlkomplikationer fanns i både kontrollgruppen och de som behandlades med baricitinib. Det gör det svårt att avgöra vad som går att koppla till medicinen.

Karolinska institutet noterar själv att en svaghet i studien är bristen på placebogrupp, det vill säga ingen kontrollgrupp fick sockerpiller i stället för den riktiga medicinen. Flera av de femtio forskarna som står bakom studien redovisar intressekonflikter, som att de får anslag av läkemedelsbolag som säljer baricitinib.

Baricitinib är ett läkemedel som ges till vuxna med måttlig till svår ledgångsreumatism. Enligt Karolinska institutet fungerar läkemedlet genom att hämma enzymet januskinas, som reglerar många av cellens funktioner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons