Annons

Världsledare i D-dagshyllning i Frankrike

På dagen för 75 år sedan genomförde de allierade styrkorna landstigningen i det tyskockuperade Frankrike längs en åtta mil lång kustremsa i Normandie.
Under dagen har många av de som deltog och de som stupade hyllats.
Frankrike • Publicerad 6 juni 2019
USA:s president Donald Trump omfamnar en av de veteraner som var med under D-dagen och som deltog i 75-årsdagens ceremonier. Frankrikes president Emmanuel Macron står bredvid och applåderar.
USA:s president Donald Trump omfamnar en av de veteraner som var med under D-dagen och som deltog i 75-årsdagens ceremonier. Frankrikes president Emmanuel Macron står bredvid och applåderar.Foto: Ian Langsdon/AP/TT

– Ni är nationens stolthet, sade USA:s president Donald Trump när han tillsammans med andra världsledare hyllade de soldater som deltog i den stora landstigningsoperationen i Normandie 1944.

Hundratals veteraner, som nu är över 90 år och många skröpliga till hälsan, deltog i årsdagens olika minnesceremonier.

Annons

Inför sin ankomst till Frankrikes norra kust twittrade den amerikanske presidenten: "På väg till Normandie för att hylla några av de modigaste som någonsin levt. Vi är evigt tacksamma".

"Tack"

Under morgonen deltog Storbritanniens avgående premiärminister Theresa May och Frankrikes president Emmanuel Macron i en särskild ceremoni där de brittiska soldater som miste sina liv under landstigningen hedrades.

För att markera det ögonblick då den första brittiska soldaten landsteg på fransk mark spelade en ensam säckpipespelare marschen "Highland Laddie".

– När man står här medan vågorna sakta rullar in mot land, är det nästan omöjligt att föreställa sig det enorma mod som måste ha krävts den dagen, för att hoppa ner i vågorna trots rädslan för striden, sade Theresa May innan hon vände sig till den grupp åldriga veteraner som själva var med under D-dagen och som nu, 75 år senare, deltog i ceremonin invid stranden Ver-Sur-Mer.

– Jag vill säga det enda ord som går att säga: Tack.

"Vår frihet"

Macron förklarade i sitt tal att "vi har dem att tacka för vår frihet", något han några timmar senare upprepar vid ytterligare en minnesceremoni dit USA:s president Donald Trump anslutit.

Den hölls vid Omahastranden där de flesta stupade under D-dagen var amerikanska soldater.

– Vi vet vad vi är skyldiga er, ni veteraner. Vår frihet, sade Macron på engelska och vände sig till de många överlevande som var på plats.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons