Annons

Matvägrande oppositionsledare till sjukhus

Den fängslade oppositionsledaren Ousmane Sonko i Senegal har hungerstrejkat sedan förra helgen. På söndagen fördes han till sjukhus.
Senegal • Publicerad 7 augusti 2023
Senegals oppositionsledare Ousmane Sonko. Arkivbild.
Senegals oppositionsledare Ousmane Sonko. Arkivbild.Foto: Sylvain Cherkaoui/AP/TT

Hans parti Pastef säger i ett uttalande att han tagits in för akutvård på ett sjukhus i Dakar och anklagar myndigheterna för hans försämrade tillstånd. En av hans advokater bekräftar att han förts till sjukhus.

Sonko inledde sin hungerstrejk den 30 juli, två dagar efter att han greps. Han delgavs i måndags misstanke om uppvigling och hans parti upplöstes. Det ledde till nya protester i veckan och två personer dog i samband med oroligheterna.

Annons

I juni dömdes han i sin frånvaro till två års fängelse för att ha förlett en person under myndighetsåldern 21 år till opassande handlingar. Han och hans anhängare anser att domen var politiskt motiverad. Den ledde till omfattande protester där flera personer dog.

Sonko har aviserat att han tänker kandidera i presidentvalet nästa år. Domen och de nya anklagelserna väcker frågetecken kring om han kan delta i nästa års val. Hans jurister menar att de inte utgör några hinder för hans kandidatur.

I början av juli meddelade landets president Macky Sall att han inte ställer upp i nästa års val.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons